HABUŠU USKOČIO APN

30 milijuna kuna za spas POS-a u Varaždinu

14.05.2013 u 15:11

Bionic
Reading

Radovi na zagradama u novom varaždinskom POS naselju, koji su stali zbog višemilijunskih dugova prema izvođačima te manjkave financijske konstrukcije, trebali bi se nastaviti kroz dva tjedna. Najavljuje to varaždinski gradonačelnik Goran Habuš nakon razgovora u Agenciji za promet nekretnina (APN) koja će sredstvima iz rezervnog fonda omogućiti dovršetak objekata, za što treba više od 30 milijuna kuna

'Na svoj zahtjev za korištenje sredstava iz rezervnog fonda dobili smo pozitivan odgovor uz manje korekcije', rekao je varaždinski gradonačelnik pred novinarima koje je izvijestio o rezultatu razgovora u APN-u.

Zašto je došlo do zastoja u gradnji?

'Niz okolnosti utjecao je na zastoj radova, a jedan od uzroka je recesija zbog koje su neki kupci odustali od kupnje, pa smo i mi odustali od izgradnje četvrte zgrade. Tako je od započetih 168 stanova nastavljena gradnja tri objekta sa 112 stanova, od čega je svega 45 prodano', pojasnio je Kukec.
APN će najprije plasirati novac za plaćanje dugova prema izvođačima, koji su oko 12 milijuna kuna, a zatim će plaćati radove sukladno njihovoj dinamici umanjeno za prodane stanove tijekom građenja.
'APN će sukcesivno plasirati novac kako će ići radovi, a ta rezervna i državna poticajna sredstva vraćat ćemo od najma stanova koji još nisu prodani', ustvrdio je Kukec dodavši da će se kupci obeštetiti zbog kašnjenja.

Uz njega te zamjenicu gradonačelnika Nataliju Martinčević i ravnatelja Javne ustanove Gradski stanovi Vladimira Kukeca, sastanku su prisustvovali zamjenik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir, direktor APN-a Zlatko Čukelj te pomoćnica direktora APN-a Tamara Marić.

'Svi znamo da je problematika POS-a jedna od onih naslijeđenih od bivše vlasti. Teško mi se vraćati u prošlost koja se istražuje, ali bitno je da smo ga uspjeli riješiti na zadovoljstvo svih 45 naših kupaca koji su uplatili stanove', rekao je Habuš.

Stanovi u Ulici Vilka Novaka trebali su biti dovršeni još u siječnju, a višemjesečno kašnjenje izazvalo je toliko nezadovoljstvo da su se dva puta okupili pred JU Gradski stanovi, a najavljivali su i novi prosvjed pred Gradskom vijećnicom dan uoči izbora.

'Kupci su s pravom nezadovoljni, ali vjerujem da smo sada riješili ovaj problem. Predstavnike njihove udruge izvijestio sam da je očekivani rok nastavka radova na objektima najkasnije dva tjedna. Obavljeni su razgovori i s predsjednikom uprave Zagorje-Tehnobetona Miroslavom Bunićem kojem smo obavijestili da u narednih desetak dana očekujemo sredstva iz APN-a koja će biti okidač za nastavak radova', rekao je Habuš.

Prva zgrada, kako je dodao, bit će gotova za najviše četiri mjeseca, a ostale dvije do kraja godine. 'Budući da se kasni s dovršetkom zgrada, zajedno s ravnateljem Kukecom sastat ću se u petak s kupcima i ponuditi rješenje za najhitnije slučajeve kupaca, odnosno smještaj bez naknade sve do završetka njihovih stanova. To će se omogućiti onima koji sada plaćaju i najamninu za iznajmljene stanove gdje žive i rate kredita za stanove koji su kupili', rekao je varaždinski gradonačelnik.

Gradonačelnik je dodao da je Grad Varaždin kod Agencije za zaštiti podataka pokrenuo postupak kako bi se mogla objaviti imena kupaca POS stanova koja su sada tajna.

'Osobno mislim da bi njihova imena ne bi smjela biti tajna, ali da se ne bismo izložili mogućim tužbama, pričekat ćemo odgovor. Ako dobijemo potvrdan odgovor, sasvim sigurno ćemo objaviti', naglasio je Habuš.

MNOŠTVO PITANJA BEZ ODGOVORA

Oglasili su se i kupci stanova u novom varaždinskom POS naselju, okupljeni u Udrugu stanara POS Varaždin, koji su iznijeli svoje viđenje jutrošnjeg sastanka u Gradskoj vijećnici.

'Iznoseći 'svježe' informacije u vezi s pronalaskom modela financiranja dovršetka izgradnje POS-a, gradonačelnik je rekao da je u APN-u dogovoreno financiranja iz rezervnih fondova u iznosu od 12 do 15 milijuna kuna, a točan iznos nije znao reći. Rekao je i da je zatražen kredit od Privredne banke Zagreb u iznosu do osam milijuna kuna, a za koji će se tek u četvrtak znati je li odobren, navodi se u priopćenju Udruge te naglašava da Habuš na sastanak nije donio nikakav pisani trag o dogovorenom u APN-u.
Nije dobiven, kako se dodaje, ni konkretan odgovor glede zbrinjavanja najugroženijih obitelji jer Habuš 'nije znao je li plaćanje podstanarstva socijalno ugroženih obitelji zakonski izvedivo'.
Gradonačelnik, kako upozoravaju, nije imao nikakvih saznanja ni u vezi korespondencije kupaca POS-a i JU Gradski stanovi.

To ukazuje da Grad i JUGS ne komuniciraju u dobrobit kupaca. O tome govori i to da gradonačelnik nije ništa znao ni o tome da su se Udruzi javili potencijalni kupci POS stanova koji tvrde da im u JUGS-u nisu ponudili potpisivanje predugovora za kupnju stana jer još nemaju konkretne datume završetka. Stoga smo sastanak završili s mnoštvom otvorenih pitanja kao npr. koliko je uistinu prodanih stanova. Naime, ravnatelj JUGS-a Kukec tvrdi da je prodano 45, a na službenim internet stranicama piše 51 stan, što nameće pitanje za koga se 'čuvaju' stanovi, navodi se u priopćenju te izražava nada da će odgovore dobiti na sljedećem sastanku zakazanom za petak u 8 sati u Gradskoj vijećnici gdje će biti i predstavnici JUGS-a.