USKLAĐIVANJE S EUROPOM

192 je novi hitni broj policije!

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 08.06.2010 11:38
  • Objavljeno 08.06.2010 u 11:38
hrvatska policija

hrvatska policija

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Od 3. lipnja 2010. godine u cijeloj Republici Hrvatskoj na snazi je novi pozivni hitni telefonski broj policije 192, javlja glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec

Odluku o promjeni broja 92 u 192, uz suglasnost MUP-a, donijela je Hrvatska agencija za poštu i elektroničke medije (HAKOM) na temelju Zakona o elektroničkim komunikacijama, što je u skladu s preporukama i odredbama Europske komisije.

Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec u priopćenju ističe da se u većini europskih zemalja za pozivne brojeve hitnih službi koriste se kratki brojevi koji započinju sa znamenkom '1', dok se pozivni brojevi koji započinju znamenkom '9' koriste za podatkovne usluge.

Problem uspostavljanja poziva preko hitnog broja 92 imali su vlasnici starijih modela mobilnih aparata, a pozive nisu mogli uspostaviti ni strani državljani prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku. Novim brojem 192 taj je problem uklonjen.

Do 31. listopada 2011. godine predviđeno je prijelazno razdoblje do kada će se policiju moći nazvati i na stari pozivni broj 92. Nakon toga na broju 92 glasovna poruka pozivatelje će uputiti na poziv broja 192.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi