BOSANSKI LONAC

15 ozlijeđenih u tuči radnika i policije

18.10.2010 u 13:18

Bionic
Reading

Petnaest policajaca i deset zaposlenika poduzeća Granit iz Jablanice u ponedjeljak je ozlijeđeno u sukobu koji je izbio zbog uvođenja prisilnog upravitelja u tu tvrtku koja je u stečaju, izvijestili su iz policije

Radnici, koji odbijaju provedbu stečajnog postupka, ujutro su na prilazu tvrtki bacali kamenje na policiju, pri čemu je ozlijeđeno 14 sudskih policajaca i jedan pripadnik MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije, rekao je načelnik Policijske uprave u Konjicu Mirsad Subašić. Dodao je da je među ozlijeđenima i deset radnika Granita, tvrtke koji se bavi obradom kamena.

Po njegovim riječima, policija je privela 18 osoba koje su pod kriminalističkom obradom.

'Stečajnom upravitelju i njegovim suradnicima sada je omogućeno da rade svoj posao', rekao je Subašić, objasnivši da se stečajni postupak provodi po sudskom nalogu.

U ponedjeljak su u rješavanje slučaja Granit uključilo i Tužiteljstvo BiH koje je nadležnim sudovima uputilo zahtjeve da se obustavi provedba stečaja u poduzeću dok se ne završi istraga koja se vodi u tužiteljstvu.

'Tužitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH u dopisu pod oznakom 'žurno' upućenu Vrhovnom sudu Federacije BiH traži da se obustave aktivnosti općinskih sudova u FBiH u provedbi stečajnog postupka u Granitu, s obzirom na to da se istraga Tužiteljstva BiH odnosi upravo na ispitivanje nezakonitosti stečaja kao i financijske pronevjere i zloporabe u iznosu većem od 12 milijuna maraka (oko 46,2 milijuna kuna)', navodi se u priopćenju iz tužiteljstva.

Tužiteljstvo je uputilo i prijedlog za izdavanje naloga o privremenim mjerama u kojem se traži zabrana prodaje, ustupanje ili otuđivanje imovine Granita vrijednost kojeg se procjenjuje na oko tri milijuna maraka.

Tužiteljstvo provodi istragu protiv 18 osoba pod sumnjom da su počinile kaznena djela organiziranog kriminala, pranja novca, lažnog stečaja, neplaćanja poreza, zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i druga. Dodaje se da istraga upućuje na višemilijunske pronevjere.

Poduzeće Granit privatizirano je 2004, a ugovor je raskinut u početku godine. Radnici su u višemjesečnu štrajku i mjesecima su sprečavali provedbu stečaja upozoravajući na nezakonitosti u toj tvrtki.