presica stožera

Capak otkrio koliko stranaca je zaraženo koronavirusom tijekom boravka u Hrvatskoj

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 12.08.2020 15:19
  • Objavljeno 12.08.2020 u 14:05
Krunoslav Capak

Krunoslav Capak

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Pavlek/PIXSELL

U Hrvatskoj je zabilježeno 130 novih slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata, pa je trenutno 686 aktivnih slučajeva zaraze u zemlji. Na respiratoru je osam osoba, a nema umrlih, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite

'Trenutno što se tiče epidemiološke situacije je da nemamo novih žarišta. Karakteristika je da se ljudi vraćaju s godišnjih odmora i da imao dosta mladih osoba koje su zaražene. Oboljeli su prosječno stari 34 godine, radi se većim dijelom o mlađim osobama koje su uuglavnom sudjelovali na različitim okupljanjima i bile na različitim mjestima gdje se mladi zabavljaju', kazao je na konferenciji za medije Krunoslav Capak, ravnatelj hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Govoreći o novih preporukama za noćne klubove kazao je da su dali snažnu preporuku da se zatvoreni kao i plesni podiji zatvore. Odluke će kontrolirati članovi civilne zaštite i sanitarna inspekcija.

'Ako se utvrdi da je klub izvor zaraze inspekcije će moći privremeno zatvoriti klub', naveo je Capak.

Ministar unutrašnji poslova i načelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović je kazao da će poostupati po preporuci epidemiologa dok se ne testiraju svi zaposlenici i dezinficira prostor ugostiteljski objekt će biti zatvoren. Naravno ako se utvrdi da je objekt izvor zaraze.

Na upit hoće li se i drugi objekti zatvarati, a ne samo klubovi ako se utvrdi da je izvor zaraze, Capak je potvrdio da objekti nisu specificirani i da postoji mogućnost i za druge objekte koji nisu ugostiteljski poput primjerice banki ili muzeja. Mjera je privremena.

Na upit o broju stranih državljana koji su zaraženi u Hrvatskoj Capak je kazao da je u posljednjih 10 dana došlo 28 prijava iz drugih zemalja s kojima sudjelujemo u sustavu ranog uzbunjivanja da su se njihovi državljani zarazili u Hrvatskoj. Zaraženi su iz samo četiri zemlje: Austrija, Slovenija, Njemačka i Slovenija. Nije znao reći koliko je stranih državljana trenutno zaraženo u Hrvatskoj, a nalaze se u našoj zemlji, ali je istaknuo da se radi o broju koji je manji od 15.

  • +4
  • +1

Tiskovna konferencija Stožera civilne zaštite

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Pavlek/PIXSELL

'Precizan podatak koliko je dio od 130 osoba danas zaraženih iz noćnih klubova, ne znam', kazao je Capak kazavši da se klubovi koji su izvor zaraze nalaze u Novalji, Vodicama, Makarskoj i danas se pojavio i izvor na Viru.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' Alemka Markotić kazala je da se Hrvatska predbilježila za 1,5 milijuna doza cjepiva za što će biti organizirana javna nabava koju će provesti Europska unija.

Navela je da je prema trenutnim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, sada 28 cjepiva u kliničkim fazama, a samo šest je u trećoj fazi. Dva su iz Kine, ostala su iz Amerike i Engleske, a rusko nije na tom popisu.

"Bit će potrebno dobiti dodatne znanstvene stručne informacije o njihovom postupku. Ali postoji sumnja na razini cijele stručne zajednice da je to bio prebrzi postupak i da treća faza nije provedena u onom obimu koji bi trebao biti", kazala je Markotić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!