ILEGALNO IMENOVANI

12 savjetnika županice Lovrić moraju vratiti sve plaće

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 19.03.2010 18:37
  • Objavljeno 19.03.2010 u 18:34
Marina Lovrić

Marina Lovrić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Miroslav Kis

Predsjednik Sisačko-moslavačkog HDZ-a i saborski zastupnik Ivan Šantek danas je na konferenciji za novinare u Sisku objavio nalaz ministarstva uprave koje je provelo upravni nadzor u Sisačko-moslavačkoj županiji i 'utvrdilo brojne nezakonitosti i neusklađenosti županijskih akata sa zakonima'

Ministarstvo je tim nalazom od 30. prosinca 2009. radi uklanjanja utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti, kako je novinarima predočio Šantek, 'izreklo mjeru županici Lovrić-Merzel da odmah stavi izvan snage odluke o osnivanju radnih tijela županice i imenovanju posebnih savjetnika županice, među njima i savjet županice od 12 članova'. Taj savjet sastavljen od predstavnika stranaka vladajuće županijske koalicije, županica je osnovala 31. srpnja 2009., a po nalazu svaki član savjeta prima naknadu u neto iznosu od pet tisuća kuna na mjesec.

Šantek je zatražio i da se nezakonito isplaćene naknade članovima nezakonito izabrana savjeta županice i posebnih savjetnika županice vrate u županijski proračun i time se odšteti županija.

Također je Šantek u ime oporbe u Županijskoj skupštini (HDZ, HSS, HSLS i HSU) izrazio zadovoljstvo što je ministarstvo nakon upravnog nadzora u županiji zatražilo da se skupštini vrate njezine izvorne ovlasti koje su nezakonito bile prenesene na županicu Lovrić-Merzel, kao što je odlučivanje o županijskim trgovačkim društvima i ustanovama i izbor nadzornih tijela u njima.

O stanju u županiji Šantek je, kako je izjavio, razgovarao sa županijskim državnim odvjetnikom u Sisku Stipom Vrdoljakom, kojeg je izvijestio o nalazu upravnog nadzora i izrečenim mjerama koje mora provesti županijska skupština i županica.

Sisačko-moslavačka županija priopćila je da savjet županice nije izvršno, već isključivo savjetodavno tijelo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi