EUROPSKI SOCIJALNI FOND

1020 asistenata za 1080 učenika s teškoćama

26.09.2014 u 16:25

Bionic
Reading

U ovoj školskoj godini 1080 učenika s poteškoćama dobit će 1020 asistenata koji će se financirati s 45,7 milijuna kuna povučenih iz Europskoga socijalnog fonda, a njihov će se broj povećati nakon završetka natječaja namijenjenog udrugama u iznosu od pet milijuna kuna

Izjavio je to ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar nakon završenoga natječaja za financiranje asistenata u nastavi na koji su se mogli javiti osnivači škola - gradovi i županije.

Novac za pomoćnike u nastavi dobilo je 14 gradova i 12 županija, rekao je ministar Mornar.

Istaknuo je da će gotovo 51 milijun kuna koje je ministarstvo osiguralo za ovu školsku godinu biti dovoljno za sve potrebe za pomoćnicima u nastavi. Ministar Mornar najavio je da će uskoro biti donesen i pravilnik o osnovnom i srednjoškolskom odgoju i obrazovanju učenika s teškoćama.

Na novinarsko pitanje što je s djecom kojoj su pomoćnici potrebni u vrtićima, predstavnici ministarstva odgovorili su da su ovogodišnjim natječajima obuhvaćena djeca u osnovnim i srednjim školama. Napomenuli su da su gradovi osnivači vrtića te da u nekim vrtićima već ima pomoćnika.

Za pomoćnike u nastavi Šibenik osigurao 716 tisuća kuna

Grad Šibenik osigurao je, posredovanjem Europskog socijalnog fonda, 716 tisuća kuna za pomoćnike učenicima s teškoćama u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama.

Škola počinje, a asistenti za pomoć u nastavi tek potkraj rujna

Šibenski dogradonačelnik Nikica Penđer rekao je kako će iz projekta biti pokriven rad šesnaest pomoćnika u nastavi, a dodatno iz proračuna Grada Šibenika, izdvojena su sredstva za troje prvašića koji nisu bili evidentirani u vrijeme kada se projekt prijavljivao.

Projekt kreće u provedbu, a ovih dana raspisat će se natječaj za pomoćnike, te se sredinom listopada očekuje početak njihova rada.