TEŠKA VREMENA

Zynga prodaje svoju zgradu u San Franciscu

26.02.2016 u 13:03

Bionic
Reading

Kompanija odgovorna za Farmville, poznatu pošast na Facebooku, uslijed loših poslovnih rezultata poduzela je nekoliko radikalnih poteza

Nekoć davno Zynga je kao kompanija zastupala pojam casual gaminga svojom izuzetno popularnom franšizom Farmville te držala tržišni udio od čak deset milijardi dolara. Danas stvari ne izgledaju baš predobro. Premda simulator farmi i dalje uživa umjerenu popularnost, činjenica da je firma svoje najbolje dane ostavila iza sebe vrlo je očita.

Restrukturiranje u vidu brojnih otkaza, smanjenja opsega djelovanja te odnedavno i rasprodaje imovine svjedoči o polaganom padu nekadašnjeg diva gejminga na Facebooku. Da budemo kristalno jasni, Zynga danas posluje zadovoljavajuće. Jedina bitna razlika je da si ne može priuštiti ni približno velik luksuz kao u zlatno doba Farmvillea.

Prema novom izvješću, kompanija prodaje svoju sjedišnu zgradu u San Franciscu. Tržišna vrijednost nekretnine u vrijeme useljenja iznosila je nešto više od 300 američkih dolara po kvadratnom metru, a ona danas vrijedi preko 800 dolara. Ovo znači da će u principu zaraditi na rasprodaji imovine.

Također, čelnici Zynge napominju kako firma ne planira napustiti zgradu. Njihova namjera je prodati nekretninu te nakon toga potpisati dugoročni najam od potencijalnog kupca.

Makar se ovo čini kao lukav poslovni potez, činjenica je da se na prodavanje imovine, ne biste li zadržali investitore, općenito ne gleda kao na neku dobru stvar. Zynga je, kao što smo već spomenuli, daleko od propadanja, no sunčani dani su iza njih. Trenutna, donekle stabilna vrijednost dionice u iznosu od dva dolara nije ni blizu one od četrnaest, zabilježene krajem 2012.