IZVRSNI POSLOVNI REZULTATI

Zuckerberg postao šesti najbogatiji čovjek svijeta

28.01.2016 u 08:54

Bionic
Reading

Facebookovi prihodi rastu iznimno brzo, postavljajući ga u sve bolju poziciju za obračun s Googleom u bitci za titulu najmoćnije internetske tvrtke

Najveća svjetska društvena mreža zabilježila je izvrsne rezultate poslovanja tijekom zadnjeg tromjesječja prošle godine. Po prvi put im je kvartalni prihod premašio pet milijardi dolara, koliko Yahoo uprihodi tijekom cijele godine.

Prema u srijedu objavljenom poslovnom izvješću, čista dobit Facebooka dosegnula je u proteklom kvartalu 1,56 milijardi dolara, dok je u istom tromjesečju prethodne godine iznosila 701 milijun.

Pritom su prihodi od oglašavanja, koji čine najveći dio prihoda Facebooka, porasli za 56,8 posto, na 5,64 milijarde dolara.

Najviše su porasli prihodi od oglašavanja na mobilnim uređajima, pa sada čine oko 80 posto ukupnih prihoda od oglašavanja, dok su u prethodnom kvartalu iznosili 78, a godinu dana prije 69 posto.

‘To je znatno veći rast oglašavanja nego što smo očekivali. To pokazuje važnost onoga što nude oglašivačima. Tvrtka je puno ulagala, a rezultati pokazuju da joj se to isplatilo’, kaže Ken Sena, analitičar u tvrtki Evercore ISI.

Iako Google i dalje bilježi tri puta veći prihod, Facebook smanjuje tu razliku povećavanjem prodaje mobilnog oglašavanja, a tek su počeli ostvarivati prihod od Instagrama te brzoširuće video knjižnice.


Dolazak konzole Oculus Rift, najavljen za proljeće, mogao bi otvoriti lukrativno tržište virtualne stvarnosti. To što Google unajmljuje sve više stručnjaka za VR znak je kako nastoje držati korak s Facebookom na tom još uvijek novom i neistraženom području.

Tijekom proteklog kvartala Facebook je prikupio još 46 milijuna korisnika, povećavši njihov ukupni broj na ukupno 1,59 milijardi. Pritom njih 1,44 milijardi pristupa usluzi putem pametnih telefona ili drugih mobilnih uređaja, što je 21 posto više nego godinu dana prije.

U cijeloj prošloj godini prihodi Facebooka porasli su 44 posto, na 17,9 milijardi dolara, dok je čista dobit porasla s otprilike 800 milijuna na 3,7 milijardi dolara.

Ipak, teško će srušiti Google s prvog mjesta u dogledno vrijeme. S više od milijarde korisnika tražilice, kao i YouTubea i Androida, još uvijek prodaje daleko najviše digitalnih oglasa.

Koliko točno, znat ćemo kad objavi svoje poslovne rezultate. Procjene govore o gotovo 17 milijardi dolara prihoda.

No, treba uzeti u obzir kako je Facebook već nadmašio prihode koje je Google ostvario u dvanaestoj godini postojanja (za oko 300 milijuna dolara) te kako njegovi prihodi rastu dvostruko brže od Googleovih tada.


Drže udio od deset posto globalnog tržišta digitalnog oglašavanja, dva posto više nego godinu prije, prema podacima tvrtke eMarketer. Za točno toliko pao je Googleov udio (s 32 na 30 posto).

Odličan poslovni rezultat kompanije odrazio se i na status suosnivača i direktora Marka Zuckerberga. Prošla je godina ‘bila sjajna za Facebook. Naša zajednica nastavlja rasti, a naše poslovanje napredovati’, poručio je u izvješću Mark Zukerberg, osnivač i izvršni direktor Facebooka.

Zahvaljujući porastu vrijednosti dionice pretekao je osnivača i predsjednika Oraclea Larryja Ellisona i postao šestom najbogatijom osobom na svijetu. S 46,25 milijarde dolara sad je 2,5 milijarde ispred Ellisona.

Zuckerberg, star tek 31 godinu, najmlađi je na popisu deset najbogatijih ljudi svijeta časopisa Forbes. U prosincu prošle godine obvezao se donirati 99 posto svojih dionica fondaciji Chan Zuckerberg Initiative tijekom svog života.