OD BESMISLICA DO RJEČNIKA

Znate li kako su nastali pojmovi 'spam' i 'Bluetooth'?

21.07.2014 u 11:41

Bionic
Reading

U današnje doba brojni novi pojmovi za fenomene, tehnologiju i sl. zbog svoje uobičajenosti naposljetku završe u rječnicima. Jedan od svježijih unosa je 'selfie', no mnoge neobične nazive poput Bluetooth i spam se koristi već godinama. Kako su nastali otkriva PC Mag

Spam, neželjena pošta je naporna danas jednako kao i prije dva desetljeća, usprkos žestokoj borbi zakonima. No, kada se naziv 'spam' ustalio - i zbog čega? Čini se kako su za to odgovorni Monty Pythonovci. Merriam-Webster tako navodi da je riječ 'spam' ponovljena toliko puta od strane likova u jednom od skečeva da je došlo do apsurdnosti - i smetnje. Kako piše PC Mag - ne pretjerano različito od digitalnog spama kojeg se poznaje danas.

Bluetooth je nekoć bio popularan za handsfree mogućnosti, a danas služi za bežično puštanje glazbe na zvučnike i sl. Kako je ta bežična tehnologija dobila ime? Po svemu sudeći u igri je hommage Haraldu 'Bluetoothu' Gormssonu, kralju Danske iz srednjovjekovnih vremena. Ime tehnologiji je odabrao Intelov inženjer Jim Kardach, koji je svojevremeno čitao o Vikinzima, a spomenutog kralja je vidio kao osobu koja je ujedinila mnoštvo različitih ljudi. Sličnost s Bluetooth standardom je očita - kreiranje jedinstvenog standarda kojeg će koristiti svi.

O memima je već ranije bilo riječi, a valja tek spomenuti kako je riječ 'mem' skovao biolog Richard Dawkins u svojoj knjizi 'Sebični gen' iz 1976. godine. Sami pojam je u suštini skraćeni oblik grčke riječi 'mimeme' koja se prevodi kao 'imitirana stvar'. Po Dawkinsu, riječ mem se odnosi na 'ideju, ponašanje ili stil koji se širi od osobe do osobe unutar neke kulture'.


Robot je još jedna od riječi koja se danas koristi bez posebnog razmišljanja o nastanku pojma. Kako navodi PC Mag, prva pojava pojma 'robot' u vezi s kakvim mehaničkim strojem se veže uz dramskog pisca Karela Capeka i njegovog djela R.U.R. (Rosumovi Univerzální Roboti) iz 1921., u kojem u tvornici budućnosti roboti služe čovječanstvu...sve dok se ne odluče okrenuti uloge i uništiti ljudsku vrstu. Riječ je prvotno zamislio brat ovog autora, Josef Capek, a svoj korijen riječ vuče iz pojma 'robotnik', koja znači radnik.

Bez lasera bi svijet današnjice bio prilično drugačiji, no lako je zaboraviti da je u početku riječ bila akronim. LASER je zapravo značio 'Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation'.

Internetski kolačići na koje danas po EU pravilima upozoravaju internetska odredišta su osmišljeni od strane inženjera Netscapea u ranim devedesetim godinama. 'Kolačići' ili na engleskom 'cookies' su zapravo bile minijaturne datoteke koje bi inernetskim odredištima omogućila provjeru je li korisnik već ranije bio tu.

Lego kockice su ime dobile po danskoj frazi 'leg godt', koja se prevodi kao 'igrati se dobro'.

Ni IT kompanije nisu izuzetak od neobičnih imena, a PC Mag izdvaja Motorolu, Sony i Nokiju. Motorola je svoju povijest započela kao Galvin Manufacturing Corporation, a trenutno ime je dobila kad su se prvi počeli baviti proizvodnjom automobilskih radija. Novo ime kompanije se dobilo kombiniranjem riječi 'motor' i dodatka '-ola', koji je u to doba bio popularan kod proizvođača audio opreme.

Sony je na sličan način zapravo kombinacija više pojmova. Posrijedi je korištenje latinske riječi sonus i 'amerikanizma' kojim se opisivao mladić 'Sonny'.

Nokia je, nešto jednostavnijeg korijena, ime dobila po istoimenom mjestu u Finskoj još 1871. godine kada su se bavili nečim posve desetim (tvornica papira).

Nintendo je ime dobio po salonima za kockanje u kojima su obitavali yakuza gangsteri. Ugrubo se riječ prevodi kao 'ostavi sreću u nebeskim rukama'.

Google je ime dobio greškom. Početno ime kompanije, kako ga je zamislio suosnivač Larry Page je bilo Googol, kao matematički izraz za broj (10 na stotu potenciju). Pogrešno tipkanje izraza za pretragu slobodnih URL-ova je dovelo do Google, što se Pageu u konačnici više svidjelo.

Izvor: PC Mag