GOTOVO 25 POSTO

Značajan pad prodaje računala u Hrvatskoj

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 27.05.2009 14:04
  • Objavljeno 27.05.2009 u 13:19
računala softver

računala softver

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Analitičari IDC Adriatics objavili su podatke vezane uz broj isporuka računala za tržišta Hrvatske, Slovenije i Srbije. Najveći pad zabilježen je na našem, slijedi ga srpsko, dok je jedino na slovenskom zabilježen porast broja isporučenih računala

U Hrvatskoj je u prvom tromjesečju 2009. isporučeno 62,8 tisuća osobnih računala, što je čak 24,9 posto manje nego  u istom kvartalu 2008. godine. Prodaja računala smanjena je u svim segmentima - stolnim, prijenosnicima i x86 poslužiteljima.

Najveći pad u broju isporučenih računala iskazan je kod stolnih računala kojih je isporučeno 28,3 tisuće ili 27 posto manje u odnosu na lanjski prvi kvartal. Pad je odraz migracije sa stolnih na prijenosna računala te slabljenja potražnje u recesijskim uvjetima. Prijenosnih računala isporučeno je 33,0 tisuće uz pad od 23 posto, dok je tržište x86 poslužitelja palo 25 posto, uz ukupnu isporuku 1.385 jedinica.

Snažan pad hrvatskog PC tržišta u prvom kvartalu 2009. nastavak je trenda započetog u posljednjem kvartalu 2008. godine. U Hrvatskoj je dodatno, pad u sva tri oblika računala pojačalo odsustvo velikih natječaja i nabavki u korporativnom i državnom sektoru, kao financijske teškoće i nelikvidnost kod velikih reselera PC računala.

Gledano po udjelima prema tipu, najveći dio tržišta u Hrvatskoj, u prvom kvartalu sigurno drže prijenosnici, čiji udio u ukupnim isporukama porastao na 52.6 posto. Udio stolnih računala pao je na 45,2 posto tržišta. Tržišni udio x86 poslužitelja iznosio je nešto više 2,2 posto.

Vodeći isporučitelj računala na hrvatskom tržištu u prvom kvartalu 2009. ostao je HP, drugu poziciju zauzeo je Lenovo, dok je na trećem mjestu M San Grupa.

U Sloveniji, u prvom kvartalu ove godine IDC je registrirao isporuku od ukupno 40,6 tisuća osobnih računala ili osam posto više nego u istom razdoblju 2008. godine, dok je u Srbiji zabilježena isporuka od ukupno 73,9 tisuća osobnih računala ili 24 posto manje nego u istom kvartalu prošle godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi