ČUDO GENETIKE

Zmija bezgrešno začela dva legla superženki

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 03.11.2010 18:45
  • Objavljeno 03.11.2010 u 15:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ženka jedne boe u SAD-u izlegla je 22 male zmije bez spolnog odnosa s mužjakom, ali i bez pomoći znanstvenika. Da stvar bude zanimljivija, genetski ustroj legla razlikuje se od svih ranije zabilježenih među kralježnjacima

'Bezgrešna začeća' nisu rijetkost među životinjama. Mnogi beskralježnjaci poput kukaca mogu se bespolno razmnožavati. Proces se odvija svojevrsnim samokloniranjem u kojem nastaju genetski identični potomci. Međutim, bespolno razmnožavanje zabilježeno je kod manje od 0,1 posto vrsta kralježnjaka.

Znanstvenici su 2006. otkrili da su dvije ženke komodo zmaja (Varanus komodoensis) izlegle jaja koja nisu bila oplođena spermom. Taj proces poznat je kao partenogeneza. Godine 2007. utvrđeno je da se i morski psi mlatovi (Sphyrna tiburo) mogu razmnožavati bez seksa. No uz rijetke iznimke kralježnjaci se uglavnom razmnožavaju spolno. Naime, miješanje genetskog materijala majke i oca povećava gensku raznovrsnost i time mogućnost prilagodbe promjenama u okolišu ili novim bolestima.

Sumnjiv zmijski okot

Američki tim znanstvenika sada je prvi put otkrio da se i boe mogu bespolno razmnožavati.

'Iako je partenogeneza zabilježena kod nekih vrsta zmija, naše je otkriće jedinstveno zbog nekoliko razloga', rekao je za BBC dr. Warren Booth s North Carolina State Universityja u Raleighu.

'Ženka boe nije donijela na svijet mladunce bez seksa samo jednom već čak dva puta iako je u nastambi bila u društvu mužjaka. Usto, svi potomci su ženke s polovicom majčinog genetskog materijala.'

Iako je zmija u nastambi 2007. boravila s četirima mužjacima, na svijet je donijela mladunce koji su stručnjacima bili sumnjivi. Svi su bili ženke i imali su rijetku recesivnu karamel boju koja se obično prenosi preko ženske linije.

Dr. Booth i njegov tim proveli su više testiranja i otkrili zapanjujuće rezultate.

 

Superženska genetika

Ispitivanje DNA pokazalo je da potomstvo nema sličnosti ni s jednim od mužjaka. No osobito je zanimljiva bila činjenica da su male zmije imale neobične spolne kromosome. Kod ljudi muškarci imaju kombinaciju kromosoma XY, a žene XX. Kod gmazova mužjaci imaju kombinaciju ZZ, a ženke ZW. Međutim, svi mladunci boe imali su dosad neviđenu superžensku kombinaciju WW. To je dodatno potvrdilo činjenicu da su začeti bez seksa.

'Zapravo su mladunci poluklonovi svojih majki', rekao je Booth i dodao da su potomci naslijedili dvije kopije polovice majčinih kromosoma, među kojima i W kromosom.

Dosad su životinje s dvostrukim W kromosomom bile stvarane samo složenim genetskim tehnikama u laboratorijima, a znanstvenici su smatrali da se u prirodi ne rađaju.

Boe su česti kućni ljubimci u Sjedinjenim Državama. Legu žive mladunce, a hrane se manjim sisavcima i pticama.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi