NIŠTA OD SMAKA SVIJETA

Zemlja preživjela i crni supermjesec

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 28.09.2011 14:54
  • Objavljeno 28.09.2011 u 13:10
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Mjesec je noćas prošao vrlo blizu Zemlje, tako da smo po drugi put u 2011. godini dobili priliku da ga doživimo u njegovu najvelebnijem izdanju. Za razliku od onoga u ožujku, ovaj je bio crn, no ni ta zlokobna boja nije utjecala na ostvarenje kataklizmičkih najava koje su proteklih dana ponovno brujale internetom

Budući da Mjesečeva putanja ima oblik jajeta, Zemljin se prirodni satelit ponekad u svojem ciklusu, koji traje 30-ak dana, nađe u tzv. perigeju – na najmanjoj udaljenosti od Zemlje, a ponekad u apogeju – na najvećoj udaljenosti (pogledajte grafikon dolje desno).

'Supermjesec je pojava koja nastaje kada se Mjesec nađe u perigeju bilo da je u svojoj punoj fazi ili u fazi mlađaka', rekao je Raminder Singh Samra, astronom u svemirskom centru H.R. MacMillan u Vancouveru u Kanadi.

U ožujku su brojni ljubitelji neba širom svijeta imali priliku vidjeti najveći pun Mjesec u perigeju u posljednjih 18 godina.

Noćas je Mjesec bio u perigeju, ali u fazi mlađaka. Mladi Mjesec ili mlađak je faza u kojoj se Mjesec nalazi između Sunca i Zemlje, tako da je prema nama okrenut svojom tamnom stranom.

'Mjesec će 27. rujna biti u perigeju i istovremeno u fazi mlađaka', rekao je u ponedjeljak Samra i dodao: 'Nećemo ga moći vidjeti jer će se nalaziti u istom dijelu neba u kojem će biti i Sunce.'

Utječe li supermjesec na tektoniku Zemlje?

NASA

NASA

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U prosjeku je Mjesec u perigeju za oko 30.000 km bliže Zemlji. No budući da mjesečeva orbita malo varira, nije svaki perigej jednako udaljen. Noćas se Mjesec nalazio samo 357.557 km od Zemlje (prosječna udaljenost mu je 385.000 km). Internetom, ali i nekim medijima stoga su ponovno počele kružiti priče o katastrofama koje bi mogao izazvati svojim gravitacijskim utjecajem na Zemljinu koru. Premda se utjecaj Mjeseca noćas zbrojio sa Sunčevim (bili su na istoj strani), ovaj je puta u crnim najavama bilo nešto manje senzacionalizma nego u ožujku (možda i zato što je prizor bio manje spektakularan). No stručnjaci su ponovno objasnili da između seizmičkih aktivnosti i punog Mjeseca ili mlađaka postoji tek neznatna i neizravna veza.

'Veće plime uzrokovane poravnanjem Sunca i Mjeseca mogu izazvati dodatni pritisak na tektonske ploče', rekao je Jim Tod, voditelj planetarija u Oregon Museum of Science and Industry. 'Međutim, seizmolozi nisu otkrili nikakve dokaze koji bi Mjesečeve perigeje povezali s povećanim seizmičkim aktivnostima. Zapravo Zemlja stalno pohranjuje energiju koju prima, a oslobađa je kada postane prevelika', objasnio je.

Kada je Japan 11. ožujka pogodio razorni potres, neki su ga astrolozi, laici i tabloidi pokušali povezati s perigejom koji je bio najavljen za 19. ožujka. Međutim, Mjesec je u trenutku potresa bio na oko 400.000 km od Zemlje, dakle znatno dalje od prosjeka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi