SAMO 14 POSTO POPISANO

Zemlja ima 8,7 milijuna živih vrsta

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 07.03.2017 13:52
  • Objavljeno 24.08.2011 u 09:54
007 Točkasta kornjača uživa u svježini vodenog okruženja

007 Točkasta kornjača uživa u svježini vodenog okruženja

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: E.M.

Naš planet ima približno 8,7 milijuna živih vrsta, od čega se 6,5 milijuna razvija na čvrstom tlu a 2,2 milijuna u vodenom podneblju, prema dosad najpreciznijoj procjeni objavljenoj u utorak u SAD-u

Od tih 8,7 milijuna vrsta, samo 1,23 milijun (14,1 posto) dosad je otkriveno, popisano i katalogizirano, ističu istraživači globalne mreže 'Census of Marine Life' (Popis morskog života), autori radova objavljenih u američkom znanstvenom časopisu PloS Biology.

Njihova procjena se temelji na najnovijim tehnikama taksonomije, te omogućuje preciznije određivanje broja vrsta za razliku od prijašnjih u kojima se govorilo o tri do sto milijuna vrsta.

Velika većina od 8,7 milijuna vrsta su životinje - 7,77 milijuna, od kojih su katalogizirane 953,434 vrste. Slijede gljive s 0,61 milijuna vrsta, biljke s 0,3 milijuna, protozoa (skupina jednostaničnih organizama) s 0,04 milijuna, te kromisti (alge i drugi mikroorganizmi) s 0,03 milijuna vrsta.

Bakterije i druge skupine mikroorganizama nisu uključeni u te brojke.

'Pitanje koliko živih vrsta postoji na Zemlji zanimalo je znanstvenike stoljećima a odgovor je posebno važan jer ljudske aktivnosti i njihov utjecaj ubrzavaju stopu nestanka vrsta', objašnjava Camilo Mora s Havajskog sveučilišta i sveučilišta Dalhousie u Halifaxu, glavni autor studije.

Po njegovim riječima, 'brojne vrste mogle bi nestati prije nego spoznamo njihovo postojanje, jedinstvenu zadaću u ekosustavu i potencijalni doprinos poboljšanju dobrobiti za ljude'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi