NA OVO PAZITE

Želite da vam baterija laptopa traje duže?

13.08.2014 u 11:15

Bionic
Reading

Pametni i dobro upućeni kupci ne moraju uzimati zdravo za gotovo navode proizvođača o tome koliko će baterija u laptopu potrajati. Znat će to procijeniti već po komponentama

Na vijek trajanja baterije utjecaj ima sedam komponenti: čvrsti diskovi, procesor, operativni sustav, sama baterija, bežična tehnologija, razlučivost zaslona i tehnologija koju zaslon koristi. Na njih ćete obratiti pozornost želite li bateriju s maksimalnim životnim vijekom.

Idemo redom.

Čvrsti diskovi
U modernim laptopima postoje četiri vrste: HDD, SSD, hibridni i mini-PCIe SSD. U pravilu, SSD-ovi su ti koji bilježe najmanju potrošnju, kako kad su aktivni, tako i u mirovanju. Provjerite, naravno, i usporedite potrošnju prije kupovine.


Procesori
Oni su veliki potrošači energije. Proizvođači koriste sustav nazvan Thermal Design Power (TDP), koji izražava potrošnju pri maksimalnom zagrijavanju. Što je manji TDP, to je vijek trajanja baterije dulji.

Većina Intelovih procesora tipa CULV bilježit će potrošnju između 14 i 25 watta. Serija Core M je u rasponu od 4,5 do 12, serija M uglavnom između 35 i 55, Bay Trail M 7,5.

AMD-ovi mobilni procesori Kaveri su negdje između 17 i 35 watta, Beema od 10 do 15, a Mullins 4,5.

Operativni sustav
Kako bi se omogućilo što dulje trajanje baterije, operativne sustave treba optimizirati za svaki model laptopa zasebno.

Među njima trenutno najbolje stoji ChromeOS. Slijede Windows 8.1 i OS X, pa potom Linux. Redoslijed može biti i ponešto drukčiji, s obzirom da Linux raspolaže velikim brojem rješenja za optimizaciju. No, ona su namijenjena naprednijim i tehnički potkovanijim korisnicima. Apple nudi laptope koji su među najučinkovitijima na tržištu, ali uz visoku cijenu.

Baterija
Od ove godine imamo dvije nove tehnologije vezane uz baterije za laptope, koje bi im trebale produljiti vijek trajanja, ubrzati punjenje i povećati gustoću. Koriste anode od silicija ili germanija. Teoretski kapacitet im je oko deset puta veći od sadašnjih tehnologija s grafitnim anodama. Doduše, prvi eksperimentalni modeli donijeli su povećanje kapaciteta za 20 do 40 posto. Čim budete u prilici nabaviti uređaj s tim tipom baterija, svakako to učinite.


Bežična tehnologija
Tražite laptope sa što novijim izdanjem Bluetootha (4.0 je najnovije) i wi-fi tehnologija (802.11ac).

Tehnologija zaslona
Umjesto standardnih LCD-ova, potražite laptope sa Sharpovom tehnologijom IGZO, koja nudi razlučivost 3200 puta 1800 piksela sa značajno nižom potrošnjom energije.

Razlučivost zaslona
Što je veća, to je i potrošnja veća. Možete ju ručno smanjiti, a pomoći će i snižavanje razine osvjetljenja.

Izvor:Make Use Of