GRBAVA MLADEŽ

Zbog tehnologije se klinci drže pogrbljeno?

21.02.2014 u 09:54

Bionic
Reading

U Velikoj Britaniji strahuju od epidemije problema s leđima i vratom među tinejdžerima koji puno vremena provode za računalom, konzolama za igranje...

U jednom je javno objavljenom slučaju na 15-godišnjem tinejdžeru majka primijetila grbu na inače ravnim leđima.


Odveli su ga na pregled osteopatu koji mu je dijagnosticirao računalnu grbu, iskrivljenje kralježnice do kojeg je došlo zbog toga što je mladić provodio do četiri sata dnevno u krevetu, nagnut nad laptopom, igrajući Minecraft, Battlefield i Fifu

Ležao je na lijevoj strani, pa se nakon nekog vremena kralježnica iskrivila, stvarajući grbu.

Daily Mail navodi da njegova majka smatra sebe odgovornom zbog toga što nije bila stroža i odredila mu koliko vremena smije provesti igrajući računalne igre na Xboxu, Playstationu, laptopu, iPadu i iPhoneu. Bila je popustljiva zato što je smatrala kako je potrebno da se djeca upoznaju s tehnologijom.

Nije to bio izoliran slučaj ni za osteopata koji ga je pregledao, niti za liječnike općenito. Upozoravaju da grbu često slijede bolovi u leđima, vratu i glavi.


U zaključcima istraživanja provedenog prošle godine govori se o tom problemu kao o 'zdravstvenoj vremenskoj bombi'. Gotovo tri četvrtine djece osnovnoškolske dobi i dvije trećine srednjoškolaca reklo je kako je osjetilo bolove u vratu ili leđima, a čak 90 posto njih o tome nije obavijestilo nikog.

Prema studiji koju je provela British Chiropractic Association, 45 posto djece osjetilo je bolove u leđima do 11. godine.

Bol dođe i ode. S grbom će to malo teže ići. U najgorem slučaju, morat će biti riješena kirurškim zahvatom koji uključuje ubacivanje metalne šipke u kralježnicu.

Kako je izbjeći? Liječnici savjetuju korištenje računala za stolom, s tipkovnicom i monitorom na odgovarajućoj visini, uz redovne odmore i vježbanje, piše Daily Mail