S BAĆUŠKAMA NEMA ŠALE

Zbog jednog lajka u Rusiji biste mogli u zatvor

03.07.2014 u 10:22

Bionic
Reading

Ljudi okrivljeni za financiranje ekstremističkih aktivnosti, kao i oni koji javno izraze podršku istima online, mogu se naći iza rešetaka zahvaljujući novom zakonu

Zakon su odobrila oba doma ruskog parlamenta, kao i ruski predsjednik Vladimir Putin. Jednom kad zakon stupi na snagu objavljivanje i dijeljenje sadržaja koje se smatra ekstremističkim postat će kažnjivo. To se odnosi čak i na dijeljenje i lajkanje na Facebooku i drugim društvenim mrežama.

U siječnju ove godine Vjaćeslava Dimitrijeva s odsjeka za filozofiju Državnog sveučilišta u Moskvi nakratko je uhitila i ispitala ruska Savezna služba za sigurnost, zbog toga što je podijelio članak o hipotetskom državnom udaru na društvenoj mreži Slon.ru.

Zakon također dodaje i novi članak u ruski Kazneni zakon, kojim je regulirano financiranje ekstremističkih aktivnosti. Oni koji budu proglašeni krivima za financiranje ili skupljanje sredstava za organizaciju za koju je poznato kako priprema zločin ekstremističke prirode mogu završiti u zatvoru na do tri godine, kao i platiti do 500 tisuća rubalja (više od 80 tisuća kuna) kazne te dobiti zabranu obnašanja pojedinih dužnosti.

Javno poticanje ekstremističkog ponašanja, uključujući medije i internet, može donijeti i do pet godina zatvora. Za organizaciju skupine koju vlasti smatraju ekstremističkom predviđena je kazna od osam godina, kao i već spomenuta globa.

Izvor:Moscow Times