RAZLIKE U MOZGU

Zašto žene više boli glava nego muškarce?

14.08.2012 u 13:59

Bionic
Reading

Medicinske statistike pokazuju da oko tri puta više žena nego muškaraca boluje od migrena - oko 18 posto svih žena u Europi i SAD-u pati od teških glavobolja

Zašto je ovaj problem ovako disproporcionalno raspoređen među spolovima, mogla bi objasniti nova američka studija.

U svojem istraživanju, predstavljenom u novom broju časopisa Brain, tim stručnjaka iz Dječje bolnice u Bostonu i Medicinske škole u Harvardu pod vodstvom neurologa i neurobiologa Davida Borsooka i Nasima Malekija ispitivao je 44 muškaraca i žena od kojih je pola bolovalo od migrena. Žene su svoje glavobolje opisale jednako intenzivnima kao muškarci, ali su ih doživjele kao neugodnije. Borsook kaže da je ova razlika u doživljaju analogna razlici između glasnoće zvuka grebanja noktima po školskoj ploči i osjećaja nelagode koji on izaziva.

Tim je skenirao mozgove dobrovoljaca i prikupio dvije vrste podataka – jedni su uključili oblike i svojstva mozga, dok su drugi mjerili aktivnosti mozga. Rezultati su pokazali da žene imaju malo gušću sivu tvar u dva područja – u otoku koji je odgovoran za procesuiranje boli te u tzv. precuneusu koji je nedavno povezan s migrenama, ali i sa sviješću ili osjećajem vlastitog jastva. Ostali sudionici istraživanja, među kojima i muškarci koji su patili od migrena, u navedenim područjima nisu imali nikakva zadebljanja.

Kako bi otkrili što ove strukturne razlike znače, stručnjaci su analizirali snimke magnetskom rezonancom mozgova samo onih muškaraca i žena koji su imali migrene. Tim je usporedio njihove moždane aktivnosti tijekom procesuiranja osjećaja boli u dodiru ruke s vrućom metalnom kockom. Skenovi su pokazali da kod žena zadebljanja sive tvari međusobno komuniciraju na način koji nije zabilježen kod muškaraca. Kada su stručnjaci konačno istražili spolne razlike u jasno definiranim mrežama za obradu boli, otkrili su da većina struktura koje su jače reagirale kod žena pripada emocionalnim mrežama.

'Kada muškarci osjete bol, njihov mozak kaže 'jao'. No ženski mozak kaže 'JAOOOOO!'', rekao je Maleki i pojasnio da svi rezultati zajedno pokazuju da temelj spolne razlike u doživljaju migrena nije samo jedno područje, već cijela mreža - sustav koji vodi do problema progresije.

Zanimljivo je također da su muškarci s migrenama snažnije reagirali na bol zbog vrućine u tzv. bazalnom prednjem mozgu – dijelu koji je zadužen za osjećaj nagrade, a često se istražuje u vezi s ovisnostima. 'Dok su sindromi boli snažnije izraženi kod žena nego muškaraca, u slučaju ovisnosti je suprotno', rekao je Maleki. 'Muškarci češće razvijaju ovisnosti pa je moguće da je sustav nagrađivanja uključen u patofiziologiju kod muškaraca. Postoje li preklapanja između putova za bol i nagrade? Odgovor je da za sada ne znamo. No ovi bi nam rezultati mogli pomoći da postavimo bolje ciljana pitanja za razumijevanje migrena.'

Neki znanstvenici smatraju da bi također trebalo istražiti jesu li zabilježene razlike u mozgu uzrok ili posljedica migrena, jesu li one trajne ili prolazne te jesu li odgovor samo na migrene ili i na druge vrste boli.