HRVATSKI ZNANSTVENICI

Zašto je pseudoznanost opasna po život i društvo?

06.11.2013 u 11:10

Bionic
Reading

U Hrvatskoj se slobodno i bez ikakvih zakonskih regulativa promiču brojni oblici pseudoznanstvenih ideja od alternativnih terapija liječenja, preko kreacionizma, do teorija zavjere, a akademska zajednica i vlasti ne čine gotovo ništa kako bi spriječile njihov opasan prodor u sve pore društva, istaknuto je u petak 7. listopada u Zagrebu na tribini 'Kako je javne medije opsjela pseudoznanost' u organizaciji Center for Inquiry Croatia

Astrofizičar dr. sc. Dejan Vinković, docent na PMF-u u Splitu, upozorio je da pseudoznanost promiču čak i javni mediji poput HRT-a koji u termine znanstvenog programa uračunava emisije kao što je 'Na rubu znanosti' koje sa znanošću nemaju gotovo nikakve veze osim što u njima ponekad, na svoju štetu i štetu gledatelja, gostuju ugledni ili manje ugledni znanstvenici.

Koliko je hrvatski pravni sustav nepripremljen za reguliranje ovog problema dr. Vinković je ilustrirao na medijski eksponiranom primjeru osnovne škole u Šenkovcu koju je i sam pohađao. Naime, ravnateljica te škole Zvezdana Treska kupila je 2009. godine za 100-tinjak tisuća kuna dvanaest tzv. biogeneratora po imenu Atlanta i postavila ih po hodnicima i učionicama kako bi zaštitila zdravlje učenika i učitelja. Roditelji djece su se žalili, među ostalima i dr. Vinkoviću, pokrenute su razne peticije, provjere i inspekcije, međutim, pravno problem nikada nije riješen na zadovoljavajući način.

Predavanje dr. Vinkovića

Naime, Ministarstvo obrazovanja znanosti i športa dva puta je utvrdilo da je Darko Maltar, izumitelj 'uređaja' koje je dr. Vinković opisao kao metalne odljeve nalik na betonske ukrasne elemente fasade ili pločnika, za svoje Atlante dobio certifikat Hrvatskog udruženja za prirodnu, energetsku i duhovnu medicinu (HUPED). Maltara, istaknuo je Vinković, zakoni i liječničke udruge ne mogu sankcionirati jer on i nije liječnik; ravnateljica se branila da je sve radila po zakonu (na temelju certifikata) i u najboljoj vjeri (i sama kod kuće ima Atlante), a sustav ne određuje kako reagirati na očito nadriliječništvo koje se pozicioniralo u svojevrsnu sivu zonu tzv. alternativne medicine. Splitski je fizičar istaknuo da pseudoznanost može biti opasna jer otvara vrata eksploataciji raznih prevaranata, a može ugroziti čak i živote. Tako, primjerice, ideja da HIV ne uzrokuje AIDS, koju je u emisiji 'Na rubu znanosti' propagirao Mišak, po Vinkoviću nije ni najmanje bezopasna, a ona je samo jedna u moru sličnih. Stoga promicanje, ali i nesankcioniranje pseudoznanosti ozbiljno narušava načela etičnosti u svim sferama, zaključio je dr. Vinković u svojem predavanju (pogledajte desno).

Ideološka toksikologija postaje religiozni pokret

Prof. dr. sc. Franjo Plavšić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping u svom je izlaganju upozorio da se u svijetu posljednjih godina sve više razvija tzv. ideološka toksikologija. Koristeći strahove ljudi od opasnih kemikalija, pseudoznanstveni pobornici ove ideje, najčešće

Predavanje dr. Plavšića

pripadnici New gea, sustavno u javnosti raspiruju strah od razvoja znanosti i tehnologije uopće. Priznajući da pojedini znanstvenici i industrije imaju svoje grijehe, dr. Plavšić je naglasio da su generalizacije koje demoniziraju cjelokupan znanstveni napredak opasne te da vode u civilizacijsku regresiju. Ideološki toksikolozi, koji su često vezani uz vjerske zajednice, svako malo u medijima plasiraju senzacionalističke vijesti o štetnosti različitih kemikalija u našem okolišu, umjetnim materijalima, lijekovima i hrani ne vodeći nikakvog računa o kolikim je koncentracijama i dozama zapravo riječ. To su gotovo isključivo amateri koji se uopće ne bave toksikologijom već o njoj samo čitaju tuđa izviješća. No oni su uporni misionari koji imaju svoje stranice, medije i časopise, a u njih se mogu svrstati i Glas koncila, pa čak i Školska knjiga. Ideološki toksikolozi tvrde da su svi znanstvenici pokvarenjaci, a u svojoj argumentaciji ne uvažavaju nikakve znanstvene činjenice. Među ostalim, oni kao otrovne i opasne rado napadaju razne vrste plastike, dodatke hrani pa čak i kondome koji su za vjerske zajednice nepoćudni, rekao je dr. Plavšić upozorivši da bi nas takvi misionari na kraju mogli odvesti u pećine, a njih nema dovoljno za cijelo čovječanstvo (pogledajte predavanje desno).