SVI BI DIO KOLAČA

Zašto je Facebook tužio svjetski poznate odvjetnike?

22.10.2014 u 07:54

Bionic
Reading

U najvećoj društvenoj mreži uvjereni su kako su DLA Piper i druge odvjetničke tvrtke znale kako Paul Ceglia laže o svom vlasničkom udjelu u Facebooku i svejedno nastavile s parnicom

Točnije, smatraju kako je bar jedan od njegovih odvjetnika znao kako to što Ceglia tvrdi kako je 84 posto Facebooka njegovo nema veze s mozgom ili istinom. To je srž tužbe koju su podigli protiv DLA Pipera, koja je jedna od najvećih odvjetničkih tvrtki na svijetu, kao i još nekoliko drugih sličnih tvrtki povezanih s Cegliom.

Ceglia je ponudio dokumente koji bi trebali potvrditi kako je baš on vlasnik, no dosad su svi odbačeni kao lažni. Odvjetnici su usprkos tome nastavili uvjeravati javnost kako parnica ima temelja i kako su dokumenti autentični.


Izvorna tužba, podnešena 2010. godine, potakla je brojna nagađanja o mogućem utjecaju na društvenu mrežu, koja se pripremala za javnu ponudu dionica.

Facebook sad želi Ceglijine odvjetnike pozvati na red i oplesti ih naknadom za odštetu. U tužbi predanoj Vrhovnom sudu u New Yorku navode kako su neki u odvjetničkom timu shvatili kako se dokumenti o vlasničkom udjelu razlikuju od izvornih inačica iz njegovog računala. To je, smatraju, stavilo izvan svake sumnje da se tužba temelji na krivotvorini.

Odvjetnici koji su došli do tog otkrića (iz tvrtke Kasowitz, Benson, Torres & Friedman) odmah su prestali zastupati Cegliu te upozorili kolege, uključujući i one iz DLA Pipera. Ovi su se oglušili i nastavili tjerati pravdu.

Tužba je još jedan nastavak bizarne priče o osnivanju Facebooku, dobrim dijelom poznata onima koji su gledali Društvenu mrežu. Mark Zuckerberg morao je svoj udjel dosad braniti ne samo od Ceglie, već i braće Winklevoss (Cameron i Tyler), koji su pohađali Hardvard u isto vrijeme kad i on.

Taj je spor završio nagodbom vrijednom 65 milijuna dolara, a u Facebooku tvrde kako su Ceglia i njegov odvjetnički tim ciljali na sličan ishod.

Izvor:CNET