SVETO TROJSTVO

Zaštitite svoju privatnost na internetu s ova tri preglednika

11.08.2014 u 07:23

Bionic
Reading

Privatnost na internetu zadnjih je godina stalno na udaru. Bez obzira zašto ju želite zaštititi, u tome će jednu od ključnih uloga odigrati web preglednik koji koristite. Evo što vam predlažemo

Googleov Chrome i Mozillin Firefox će pokretati JavaScript i prihvaćati kolačiće (cookies) ako ih ne namjestite drukčije. Internet Explorer će potonje blokirati ako nisu Microsoftovi, ali će također vrtiti JavaScript. Stoga najpopularniji preglednici nisu najbolji izbor za zaštitu. Čak i ako surfate u inkognito modu, oglašivači i vlasti će vas svejedno moći pratiti i pronaći.

Ako vam to nije dovoljno, isprobajte ova tri preglednika.

TorU dokumentima koji su procurili na Wikileaksu američki špijuni opisali su Tor kao 'kralja visoko sigurne internetske anonimnosti s niskom latencijom', koji nema ozbiljnih suparnika.

Izvorno je bio dio projekta pri Istraživačkom laboratoriju Američke mornarice, koja je patentirala tehnologiju na kojoj počiva 1998. godine. Danas Torom upravlja Tor Project, neprofitna istraživačko-obrazovna organizacija.


JavaScript i kolačići su isključeni po početnim postavkama. Internetski promet preusmjerava kroz besplatnu mrežu dobrovoljaca, s više od pet tisuća sastavnica. Svaki prijenos poruke obavijen je u nekoliko slojeva enkripcije. Svako čvorište može vidjeti tek ono koje ga povezuje s prethodnima i skida sloj enkripcije. Zadnje čvorište dekriptira poruku i šalje ju do odreditša.

Izgrađen je pomoću modificirane inačice Firefoxa, dodataka NoScript i HTTPS Firefox te TorButtona, TorLaunchera i TorProxyja. Može biti pokrenut s prijenosnih medija, a dostupan je za Mac OS X, Windows i Linux. Trebate li upute za korištenje, naći ćete ih ovdje: Unofficial User’s Guide to Tor

EpicAko ste navikli na Chromeovo sučelje i niste naročito zainteresirani za anonimnost na internetu, Epic bi mogao biti dobro rješenje za vas.
Na stranici za preuzimanje naći ćete popis jedanaest zadiranja u privatnost koje blokira. Po početnim postavkama, blokirat će web odredišta koja vas prate i oglase.

Nudi mogućnost surfanja bez pohranjivanja kolačića, cachea, povijesti pretraživanja, automatskog popunjavanja i drugih osobnih podataka koje drugi preglednici pohranjuju po defaultu, a obrisat će i podatke o sesijama jednom kad ih zatvorite. Pretrage interneta preusmjeravaju se na posrednike (proxy) kako povijest vašeg pretraživanja ne bi bila zabilježena pomoću IP adrese.


Zgodno je i to što nudi jednostavnostavno postavljanje posrednika putem ikonice na adresnoj traci. To će vas prebaciti na američku IP adresu i omogućiti pristup sadržaju inače dostupnom samo korisnicima u SAD-u. Može i enkriptirati podatkovnu vezu dok koristitie wi-fi mrežu, kao i provjeriti koji vas servisi prate na drugim otvorenim preglednicima.

Pirate
Ovaj su preglednik napravili dečki koji stoje iza torrent web odredišta The Pirate Bay, kao bi se zaobišla cenzura u zemljama u kojoj je TPB bio blokiran. Poput Tora, kao temelj je poslužila modificirana verzija Firefoxa, koja uključuje izmijenjeni klijent Vidalia Tor i dodatak FoxyProxy Firefox.

U njemu ćete naći značajke kakvih nema u drugim preglednicima, poput dodatnih postavi u prozoru Options, pomoću kojih možete web odredištima staviti do znanja želite li biti praćeni ili ne, odnosno ne dati im podatke uopće.

Važno je znati: niti jedan preglednik - pa ni ovdje navedeni - ne nudi potpunu zaštitu internetske privatnosti.

Izvor:Make Use Of