U TEŠKOM STANJU

Zaražen botulizmom nakon što je jeo paštetu Argetu!

  • Autor: Z NET/NJD
  • Zadnja izmjena 08.07.2011 16:27
  • Objavljeno 08.07.2011 u 16:27
Bolnica liječnici karantena

Bolnica liječnici karantena

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Na području Zagreba jedna se osoba zarazila bakterijom botulizma i trenutačno je u kritičnom stanju

Sumnja se da se osoba inficirala konzumacijom kokošje paštete Argeta, slovenskog proizvođača.

Atlantic grupa, koja je nadležna za distribuciju Argete na hrvatskom tržištu potvrdila je incident, međutim, ističe da uzrok trovanja još nije definitivno istražen.

'Zaprimili smo informaciju od Službe državne sanitarne inspekcije kako je doista zabilježen slučaj trovanja botulizmom na području Zagreba', rekao je za portal Z NET Feđa Hudina iz Atlantic Grupe.

'U sklopu standardne procedure testiraju se svi proizvodi koje je osoba konzumirala prije trovanja te je u skladu s tim uzorkovana i Argeta kokošja pašteta kupljena u Intersparu. U skladu s ustaljenim procedurama za takve slučajeve proizvodi Argete povučeni su s polica Interspara, a provedena su testiranja proizvoda koji su povučeni sa polica te su interna kontrola kvalitete i laboratorij ustvrdili kako su svi proizvodi sanitarno i zdravstveno ispravni. Čekaju se još i rezultati analize sanitarnog inspektora, nakon čega će, vjerujemo, Argetini proizvodi ponovno biti vraćeni na police tog trgovačkog lanca. Valja napomenuti kako se namazi Argeta proizvode u strogo kontroliranim uvjetima po visokim standardima proizvodnje certificiranim standardima ISO te je vjerojatnost zaraze iznimno niska', izjavio je Feđa Hudina iz Atlantic Grupe.

Botulizam je rijetka paralizirajuća bolest koju uzrokuje otrov botulin koji stvara bakterija Clostridium botulinum u anaerobnim uvjetima – bez zraka. Otrov u tijelo ulazi na jedan od tri načina: 1. koloniziranjem probavnog trakta kod djece; 2. uzimanjem inficirane hrane ili 3. kontaminacijom rane bakterijom.

Svi oblici infekcije izazivaju paralizu koja počinje u mišićima lica, a potom se širi na udove. U teškim oblicima uzrokuje paralizu mišića disanja i respiratorno zatajenje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi