BOĆARSKI DOM

Zaljubljenici u znanost na pikniku

15.09.2013 u 16:04

Bionic
Reading

'Znanstveni piknik' namijenjen popularizaciji znanosti, posebno među djecom i mladima, danas se do 20 sati održava u parku zagrebačkog Boćarskog doma u Zagreb, a ulaz je besplatan za sve posjetitelje

Voditeljica projekta 'Znanstveni piknik' Jelena Filipaj istaknula je kako je namjera prezentirati znanost kroz zabavni segment te pomoći 'popularizatorima' znanosti da se međusobno upoznaju i izmjene iskustva. Zbog toga su ove godine doveli veliki broj inozemnih edukatora - njih 23 iz devet zemalja koji predstavljaju svoje programe.

Rekla je da je 'piknik' okupio čak 46 udruga i pojedinaca iz cijelog svijeta koji se cijele godine trude svima pokazati zašto je znanost zabavna.

Izvijestila je i da je tijekom prijepodneva 'Znanstveni piknik' već posjetilo oko 15.000 ljudi, uglavnom obitelji s djecom.

Posjetitelji 'Znanstvenog piknika' se mogu iskušati u hodanju na vodi, izrađivati modele dinosaura, testirati svoje potencijale za rad na svemirskom brodu, saznati sve o sigurnosti na internetu, izrađivati vjetrenjače, saznati kako izgleda posao meteorologa te još mnogo drugih stvari. Mogu pogledati i kazališne predstave.

Filipaj je istaknula i kako rade na projektu Znanstveno edukativno-zabavnog centra kojega bi htjeli vidjeti u Zagrebu, gdje bi se sve generacije mogle igrati sa znanošću i učiti na zabavan način. 'Znanstveni piknik' je upravo to, samo na otvorenome, rekla je.

Znanstvenik s Instituta Ruđer Bošković te višegodišnji popularizator znanosti Marko Košiček nazočne na Pikniku zabavlja i podučava pričama o raznim otkrićima kroz kazališnu predstavu. Rekao je kako je fantastičan osjećaj pokazati djeci, ali i odraslima s pobuđenim djetetom u sebi, neku pojavu ili eksperiment i vidjeti iskreno oduševljenje.

Organizatori 'piknika', tvrtka Aquis te udruge Profesor Baltazar i Kreatom pozvali su sve željne zabave i poučnog sadržaja da posjete park Boćarskog doma, ponesu i svoje piknik-dekice te provedu cijeli dan na 'Znanstvenom pikniku'.

Pokrovitelji 'Znanstvenog piknika' su Grad Zagreb, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo kulture, Hrvatska gospodarska komora, Francusko veleposlanstvo, Veleposlanstvo SAD-a, Austrijski kulturni forum, Zagrebački holding, Institut Ruđer Bošković i Turistička zajednica Grada Zagreba.