BUDUĆNOST

Zaboravite na kompresore, nove hladnjake pokretat će...

12.02.2014 u 12:27

Bionic
Reading

Već desetljećima uobičajeni hladnjaci i zamrzivači koji koriste kompresore uskoro bi mogli postati prošlost. Zapravo, to bi se moglo dogoditi unutar sljedećih desetak godina zahvaljujući napretku koji su inženjeri postigli magnetskim hlađenjem

Magnetsko-kalorični učinak nije neka posebna novotarija, no sve do kraja 2013. iskorištavanje takvih sustava pokazalo se neisplativim za masovnu komercijalnu primjenu. No kompresorski sustavi u današnjim hladnjacima stari su gotovo cijelo stoljeće. Usprkos maksimalnom trudu oko postizanja veće učinkovitosti, korištenja manje štetnih plinova i sl., neki inženjeri smatraju kako je vrijeme za nešto novo:

Umjesto standardnih rashladnih sredstava u postojećim hladnjacima, sustavi sljedeće generacije će koristiti sredstva čiji je glavni sastojak - voda. Time će reciklaža 'starih' hladnjaka postati kudikamo jednostavnija i manje štetna za okoliš.

Premda je jasno kako će učinkovitost hladnjaka i zamrzivača biti povećana implementacijom ove tehnologije (General Electric očekuje 20 do 30 posto), jednako tako je jasno kako će se ona izgledno prvo pojaviti u komercijalnom segmentu (restorani, trgovine i dr.) pa tek onda u kućanstvima. No živi bili pa vidjeli.