1080p

YouTube konačno u pravom HD-u

  • Autor: G. M.
  • Zadnja izmjena 13.11.2009 15:07
  • Objavljeno 13.11.2009 u 10:47
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Na konferenciji u San Franciscu YouTube je najavio da će ponuditi korisnicima uslugu podizanja i reproduciranja video materijala u razlučivosti 1080p

Voditelj upravljanja proizvodima u YouTubeu Hunter Walk najavio je na konferenciji NewTeeVee Live u San Franciscu da će poznati video servis ponuditi streaming videa u razlučivosti 1080p tj. u punom HD-u. Trenutno najveća ponuđena razlučivost streaminga na YouTubeu je 720p, naravno, za takav streaming je potrebno i postaviti video visoke razlučivosti na servis.

Walk je rekao da će nova usluga biti popraćena i novim sučeljem za gledanje videa preko cijelog ekrana. Vrijeme do njene dostupnosti se, prema Walku, mjeri danima. Zanimljivo je da će odmah neki video isječci biti dostupni u tako visokoj razlučivosti jer YouTube sprema video u onoj rezoluciji u kojoj je podignut na servis, a određen broj korisnika nije posebno prilagođavao video materijale prije postavljanja na YouTube.

Video materijal visoke kvalitete trenutno čini tek oko 10 posto ukupnog video materijala na servisu. Razlog tome je velika popularnost postavljanja video isječaka direktno s mobilnih telefona, a oni većinom nemaju mogućnost snimanja u visokim razlučivostima. Walk je naveo da je u zadnjih godinu dana za čak 2000 posto porastao broj postavljanja video isječaka s mobilnih telefona.

Na konferenciji je bilo riječi i o prelasku YouTubea na reprodukciju videa koja ne zahtijeva Flash Player već se sve izvodi preko jezika HTML 5. Rečeno je da se za sada tek izvode neki testovi, ali da je to korak koji će YouTube napraviti kako bi još više proširio svoju dostupnost.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi