REFORMA U EU

YouTube će morati plaćati glazbenicima više

14.09.2016 u 15:46

Bionic
Reading

Prođe li planirana reforma europskih zakona o zaštiti autorskih prava, internetski video servisi poput XouTubea morat će plaćati više novca glazbenicima i diskografskim kućama

Nacrt nove direktive koja regulira autorska prava tražit će više novca od internetskih video servisa, ali i od izdavača te producenata tražiti da izvođačima i autorima otkriju koliku je zaradu njihov rad ostvario.

Novinski izdavači po prvi put će biti prepoznati kao nositelji prava. Riječima predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera, cilj je da 'novinari, izdavači i autori budu plaćeni pravedno za svoj rad, nastao on u studijima ili dnevnim boravcima, bez obzira distribuira li ga se offline ili online, putem kopirke ili hiperlinkova na webu'.

Komisija nije precizirala kako namjerava prisiliti web odredišta poput YouTubea na plaćanje većih iznosa glazbenicima i drugim autorima.


Plan reforme također poziva na lakši pristup sadržaju online u svim zemljama Europske Unije, kao i na reformu pravila vezanih uz autorstvo u području istraživanja i obrazovanja.

Više od tisuću glazbenika, među kojima su Lady Gaga i Coldplay, potpisali su pismo kojim od Komisije traže prekidanje prakse kojom YouTube 'nepravedno siše vrijednost iz zajednice glazbenika, umjetnika i tekstopisaca'.

YouTube prihode ostvaruje prodajom oglasa. Zaradu dijeli s nositeljima autorskih prava. Za razliku od servisa za streaming kao što su Spotify i Apple Music, ne plaća malu naknadu svaki put kad je pjesma emitirana.

Komisija je također predložila i promjenu pravila koja reguliraju telekome u EU, kako bi se osigurao što brži pristup internetu diljem Europe. Cilj je da škole, sveučilišta, bolnice, transportna čvorišta i tvrtke koje se oslanjaju na digitalne tehnologije lakše dođu do brzog broadbanda (više od gigabita u sekundi), dok bi sva domaćinstva trebala imati pristup od bar sto megabita u sekundi.

Također, pozvala je na akciju kako bi se osigurala veća pokrivenost mrežama 5G u urbanim i ruralnim područjima, kao i uz glavne prometnice. Do 2020. godine bar jedan veći grad u svakoj zemlji trebao bi biti pokriven mrežom 5G.

Više:BBC