BUDUĆNOST

Windowsi gube utrku s Androidom

05.04.2013 u 12:03

Bionic
Reading

Pametni telefoni i tableti u potpunosti bi mogli zamijeniti 'tradicionalna' računala u sljedećih nekoliko godina, čime bi na tržištu operativnih sustava moglo doći do velikih promjena

Microsoft bi mogao izgubiti primat na tržištu ukoliko u sljedećih nekoliko godina ne napravi preokret na tržištu pametnih telefona i tableta.

Naime, istraživanje koje je provela tvrtka Gartner pokazalo je kako se tržište osobnih računala smanjuje, a korisnici se sve češće odlučuju na tablete.

U Gartneru stoga predviđaju da bi do 2017. godine Android mogao prestići Windowse kao najrašireniji operativni sustav.

A do 2015. godine broj prodanih tableta mogao bi nadmašiti 'tradicionalna' osobna računala poput stolnih ili prijenosnih računala. To će rezultirati dominacijom Androida i iOS-a na tržištu.

'Osvajanje tržišta tableta i pametnih telefona je kritično za Microsoft kako bi ostali relevantni na tržištu', istaknula je Gartnerova analitičarka Carolina Milanesi.

Dodala je kako korisnici na tržištima u razvoju umjesto tradicionalnog računala kao prvo 'računalo' biraju pametni telefon ili tablet, a na tim uređajima vladaju Android i iOS.

Prema Gartnerovim predviđanjima, do 2017. godine broj prodanih uređaja sa sustavom Windows i Windows Phone bit će otprilike jednak broju uređaja s iOS-om, pod uvjetom da Apple na tržište ne izbaci novi, jeftiniji iPhone.

Ukoliko se pojavi jeftiniji iPhone, razlika u brojevima mogla bi biti još i veća.

S druge strane, istraživanje koje je objavio ComScore, a odnosi se na tržište SAD-a, pokazuje kako Android gubi utrku s iOS-om.

Iako još uvijek ima udio veći od 50 posto na američkom tržištu, Android je u odnosu na prošlu godinu izgubio dva posto.

U tom istom razdoblju Apple je zabilježio 3,9-postotni rast, na 38,9 posto tržišnog udjela.

To ne iznenađuje s obzirom da je u proteklih godinu dana Apple izbacio novi iPhone i novi iPad koji je povećao prodaju tih uređaja, a onda i njihov udio na američkom tržištu.

No, trend bi se mogao promijeniti izlaskom Facebookovog telefona koji je baziran na Androidu i usmjeren prema mlađim korisnicima, a na tržištu će se naći sredinom travnja.