GIGABAJTI 'NESTAJU'

Windowsi 8 'proždiru' prostor na Surfaceu

30.01.2013 u 13:16

Bionic
Reading

Microsoft tvrdi da Surface Pro dolazi sa 64 GB prostora, no čim se tablet upali, ta brojka pada na svega 23 GB, i to zbog Windowsa 8

Microsoftov tablet Surface bio je ugodno iznenađenje prilikom predstavljanja. No, korisnici su već nakon nekoliko minuta korištenja imali jednu veliku zamjerku.

Iako se reklamira u verzijama od 32, 64 i 128 GB krajnji korisnici neće moći koristiti sav taj prostor za pohranu svojih dokumenata.

I Microsoft to ne skriva.

Na njihovim web stranicama na kojima predstavljaju Surface, iako sitnim slovima, uredno piše: 'Sistemski softver koristi značajan dio prostora za pohranu. Vaš prostor za pohranu bit će manji.'

U prijevodu, oni koji kupe Surface od 32 GB moći će koristiti samo polovicu - 16 GB, dok će oni koji kupe 64 GB moći koristiti 45 GB prostora za pohranu.

Stanje je još gore kod Surfacea Pro koji dolazi sa više prostora za pohranu, ali i 'težim' operativnim sustavom.

Tako će korisnicima 128 GB verzije na raspolaganju biti 83GB, a onima koji kupe verziju od 64 GB, samo 23 GB. Premalo za tablete koji se prodaju po 1.299 dolara (7.300 kuna), odnosno 899 dolara (5.000 kuna).

To znači da Windows 8, ovisno o verziji, mogu zauzimati čak 45 GB prostora na Surfaceu Pro, a to bi moglo smanjiti njegovu privlačnost kod kupaca.

Microsoft se brani da Surface nudi 'neograničene mogućnosti pohrane na vanjske tvrde diskove' te dolazi sa predinstaliranim 'SkyDriveom', virtualnim prostorom za pohranu do 7 GB podataka, a korisnici mogu i izbrisati particiju koja sadržava kopiju diska za obnovu sustava ukoliko naprave rezervni USB.

Veličina Windowsa 8 starim korisnicima Windowsa nije nikakvo iznenađenje, ali mnogi negoduju i prozivaju Microsoft zbog lažnog oglašavanja. Jer kako mogu reći da prodaju tablet kapaciteta 64 GB kad korisnik može koristiti samo 23 GB.

Samo za usporedbu - Appleov iPad u verziji od 128 GB zaista i dolazi sa 128 GB prostora za korisničke dokumente.