LG OPTIMUS 7

Windows Phone 7 je stigao!

21.10.2010 u 05:46

Bionic
Reading

Nova Microsoftova mobilna platforma Windows Phone 7 napokon je spremna za izlazak na tržište. Imali smo priliku isprobati LG Optimus 7, prvi uređaj koji kao pokretačku snagu koristi Windows Phone 7

Što reći nego - napokon. Nakon najave nove Microsoftove platforme Windows Phone 7, hrvatskoj javnosti prezentirane na konferenciji WinDays u travnju ove godine, došlo je vrijeme njenog pojavljivanja na tržištu. Prvi uređaj s Windows Phoneom 7 je LG Optimus 7, koji će se uskoro naći u ponudi T-Mobilea.

S nestrpljenjem smo očekivali pojavljivanje platforme Windows Phone 7 i moramo priznati da smo ugodno iznenađeni. Iako je verzija operativnog sustava Windows Phone 7 koju smo isprobali još uvijek testna, WP7 se pokazao kao prilično kvalitetno rješenje.

Osim što radi dobro, Windows Phone 7 i izgleda prilično dobro, iako smo sigurni da će javiti dobar dio korisnika koji će Microsoftu zamjeriti 'razdragano', pomalo mladalačko korisničko sučelje.

LG Optimus 7 – hardver dostojan softvera

Kao i ostali uređaji koji će otvoriti put platformi Windows Phone 7 na tržište, i Optimus 7 sadrži procesor Snapdragon radnog takta 1 GHz. Moramo priznati da je procesor sve zadatke koje smo pred njega postavljali odrađivao bez problema i gotovo ni u jednom segmentu platforme nismo primijetili nikakva trzanja, zastajkivanja ili probleme slične vrste.

Jedina usporavanja sustava primijetili smo u slučajevima kada je uređaj povlačio veće količine podataka s interneta, a koristili smo mobilne bežične veze.

Što se ostalog hardvera tiče, LG Optimus 7 sadrži WVGA LCD zaslon veličine 3,8 inča, razlučivosti 800 x 480 piksela, 16 GB podatkovnog prostora, 512 MB radne memorija, petomegapikselnu kameru sposobnu za snimanje video zapisa razlučivosti 720p, GPS, Wi-Fi te ostale karakteristike svojstvene ovoj vrsti uređaja.

Hardver u uređaju LG Optimus 7 gotovo je istovjetan kao i u ostalih 10 uređaja koji će se prvi pojaviti na tržištu.

Windows Phone 7 – Microsoft ponovo konja za utrku ima

Već nekoliko dana družimo se s mobilnom platformom Windows Phone 7 i moramo ponovo istaknuti da smo ugodno iznenađeni. Izgleda da Microsoft ponovo jaše, jer ako se nas pita, ova mobilna platforma pokazuje se kao dostojna konkurencija Androidu ili Appleovom iOS-u.

Naravno, WP7 boluje od ponešto dječjih boljki, no nadamo se da će ih Microsoft u skoro vrijeme ispraviti.

S obzirom da su u Microsoftu odlučili raskinuti sve veze s prijašnjim verzijama svog operativnog sustava namijenjenog mobitelima, Windows Phone 7 doživio je i značajne kozmetičke promjene. Zapravo, uvjeravamo vas da ćete jednako kao i mi biti oduševljeni osvježenjem ovog OS-a. Platforma je nevjerojatno zabavna za korištenje.

Početni zaslon sastavljen je od tzv. pločica (eng. tiles) koje je moguće dodavati, uklanjati, razmještati ili na druge načine prilagođavati svojim željama. Neke od pločica, poput onih Gmaila ili kontakata, stalno su aktivne te prikazuju broj novoprimljenih poruka e-pošte i slične informacije, dok druge služe isključivo kao ikone za pokretanje određenih programa.

WP7 nudi dva osnovna zaslona – početni, sastavljen od ranije spomenutih pločica, te onaj koji prikazuje popis instaliranih aplikacija i segmenata uređaja. Ovaj popis prikazan je isključivo u jednom nizu, abecednim redom, što bi se moglo javiti kao problem nakon što korisnik instalira velik broj aplikacija.

Sasvim očekivano, WP7 integriran je s ostalim Microsoftovim uslugama kao što su Live ili Office, no veseli činjenica da je izvedena i integracija s uslugom Xbox Live te Zune.

LG i Microsoft ostvarili su i dodatnu suradnju, tako da se Optimus 7 isporučuje sa svom silom LG-jevih aplikacija, kao što je ScanSearch, aplikacija proširene stvarnosti (AR) koja omogućava korisnicima povezivanje sa svijetom informacija, ili Panorama Shot koja omogućuje izradu panoramskih fotografija.

Ovaj jedinstveni uređaj u Hrvatskoj će biti dostupan samo u ponudi T-Mobilea. Cijena samog uređaja iznosi 3.598 kuna te će ga poslovni korisnici T-Mobilea moći kupiti po posebno povoljnijim uvjetima u tarifnim paketima Flex Team, dok će privatnim korisnicima uređaj, također po povoljnijim uvjetima, biti dostupan u iTarifama, primjerice u tarifi i75, i150, i300 te tarifi i500. 

Ne preostaje nam ništa drugo nego zaključiti da Microsoft nakon dugo vremena ima mobilnu platformu kojom može dostojno konkurirati ostalim igračima na tržištu.