SPREMA SE BLUE

Windows 8 će brzo u zaborav?

01.12.2012 u 11:14

Bionic
Reading

Ako je vjerovati neimenovanim izvorima bliskim Microsoftu, sljedeća verzija Windows operativnog sustava bi se trebala pojaviti već sredinom iduće godine, bez obzira na to što se osmica pojavila tek nedavno u prodaji

Novi će OS, kodnog imena 'Windows Blue', promijeniti dosadašnju strategiju izlaska novih Windowsa te standardizirati pristup svim platformama na kojima Windowsi rade (desktop, laptop, tableti, Windows Phone) kako bi se programerima olakšalo pisanje aplikacija.

Izvori tvrde da će Microsoft nove verzije OS-a objavljivati u godišnjim razmacima, što će im omogućiti ravnopravniju tržišnu utrku s Appleom i Googleom koji svoje operativne sisteme obnavljaju otprilike u dvanaestomjesečnim ciklusima.

Zbog zadržavanja postojećih i privlačenja novih korisnika, Microsoft će, čini se, promijeniti i politiku formiranja cijene. Godišnje obnavljanje bi trebalo biti znatno jeftinije nego što je dosad bio slučaj, a pojavila se informacija da bi legalnim korisnicima prijašnje verzije nadogradnju mogli ponuditi i besplatno.

Windows Blue je ime radne verzije, ali će (opet po uzoru na Apple) novi OS vjerojatno zadržati stari naziv, možda uz dodatnu oznaku (npr Windows 8.1).

Najavljuju se i promjene u korisničkom sučelju te standardizacija Windows SDK koji bi trebao programerima olakšati izradu aplikacija za sve uređaje na kojima se vrte Windowsi.

Dosadašnje Windows 8 aplikacije bit će podržane u novim nadogradnjama OS-a, ali će nove morati podržavati zadnju verziju Bluea ako žele proći postupak odobrenja za Windows Store.

Microsoftu je očito stalo da napokon zauzme ozbiljnije mjesto na mobilnom tržištu, a uz jedinstveni desktop i mobilni OS s velikim godišnjim obnavljanjima te prednošću ogromnog broja aplikacija, možda im to napokon i pođe za rukom.