OPERATIVNI SUSTAVI

Windows 10 puše za vrat sedmici

01.06.2016 u 12:15

Bionic
Reading

Windows 10 postao je javno dostupan prije nešto manje od godine dana. Prije nekoliko mjeseci pretekao je žilavi Windows XP na globalnoj razini. Novo izdanje Microsoftovog OS-a počelo je, čini se, preuzimati i prva mjesta na ključnim tržištima

Prema podacima StatCountera, koje je tvitnuo Microsoftov inženjer za Edge David Storey, Windows 10 uspio je preteći Windows 7 i izbiti na prvo mjesto na popisu najviše korištenih operativnih sustava za stolna računala u Sjevernoj Americi.

Navodno sad drži tržišni udio od 28,82 posto naspram 28,65 posto koje bilježi sedmica. Mac OS X je treći s 16,16 posto, dok su Windows 8.1 i 8 iza njih s 8,25, odnosno 5,93 posto. Slična je situacija i u Velikoj Britaniji.


Treba napomenuti kako je riječ o podacima za jedan dan (29. svibnja) te kako je moguće da će slika na mjesečnoj razini za svibanj ipak pokazati sedmicu na prvoj poziciji. No, čini se kako je pitanje vremena kada će do smjene na čelu doći, kako u Sjevernoj Americi tako i globalno.


Osim u Sjevernoj Americi, Windows 10 je najpopularniji na sjeveru Europe, Australiji, Novom Zelandu... Globalno gledano, sedmica još uvijek drži značajno veći udio (39,62 posto) nego desetka (23,24 posto). U dijelovima Afrike primat još uvijek imaju korisnici XP-a, 8.1 i OS X-a.

Tijekom proteklog tromjesječja zabilježen je i rast od 50 posto u broju minuta provedenih na web pregledniku Edge (na više od 63 milijarde). Od pokretanja digitalna pomoćnica Cortana je ponudila više od šest milijardi odgovora na pitanja. Korisnici desetke proveli su više od deset milijardi sati igrajući se otkako je to izdanje OS-a objavljeno.

Prema Microsoftovim podacima, desetka je aktivirana na više od 300 milijuna uređaja. U Redmondu planiraju dosegnuti milijardu do 2017.

Besplatna nadogradnja na desetku bit će dostupna do 29. srpnja ove godine. U to vrijeme bi Microsoft mogao objaviti i nadogradnju Redstone, koju brojne tvrtke čekaju kako bi krenule u migraciju na desetku. Samo američko Ministarstvo obrane trebalo bi do kraja godine donijeti četiri milijuna nadogradnji.