PRVI U HRVATSKOJ

Vučedolski muzej dobio digitalnog vodiča s beaconima

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 20.10.2016 08:33
  • Objavljeno 20.10.2016 u 08:33
Muzej vučedolske kulture

Muzej vučedolske kulture

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

Oroundo je mobilna aplikacija koja vas po Muzeju vučedolske kulture vodi koristeći tehnologiju beacona, odnosno digitalnih farova. Prva je te vrste u nekom od hrvatskih muzeja

Digitalni farovi su mali uređaji koji stalno odašilju radio signale s malim količinama podataka obližnjim pametnim telefonima i tablet računalima.

Mobilne aplikacije mogu osluškivati u potrazi za takvim signalima. Kad ih pronađu, mogu pokrenuti odgovarajuću akciju na vašem uređaju. Komunikacija je jednosmjerna, od fara do uređaja.

Obično koriste jedan do 20 posto energije potrebne za standardne Bluetooth uređaje i podatke prenose brzinama koje su na razini 15 do 50 posto onih na koje nas je Bluetooth navikao.

Bez prepreka mogu imati domet do 70 metara, a baterije mogu izdržati od mjesec dana do dvije-tri godine, ovisno o konfiguraciji i opterećenju.


Nova aplikacija Muzeja vučedolske kulture Oroundo koristi ih kako bi posjetiteljima poslužila kao digitalni vodič. Ovaj je muzej, kako piše hrturizam.hr, prvi u Hrvatskoj koji je implementirao tu tehnologiju kako bi im ponudio tekstove na više stranih jezika, audio vodič, pregledavanje fotografija i geo-lokaciju Muzeja.

Istu aplikaciju u svijetu koriste Stephansdom, Osterreichische Nationalbibliothek, Palmenhaus i ART Innsbruck. Dostupna je za Android i iOS (iPhone) uređaje. Sama aplikacija je besplatna, no kako bi ju aktivirali morate unijeti kod koji će vam u Muzeju prodati za 25 kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!