ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Vožnja bicikla smanjuje broj spermija

10.12.2010 u 11:42

Bionic
Reading

Muškarci koji najmanje pet sati tjedno provedu vozeći bicikl imaju manje spermija nego oni koji to ne čine, tvrde američki znanstvenici sa sveučilišta u Bostonu

Prijašnja istraživanja o povezanosti vožnje bicikla i urinarnih tegoba, slabe kvalitete i manjka spermija rađena su sa sportašima pa je bilo sumnje u rezultate jer sportaši uzimaju preparate koji su mogli utjecati na rezultate. Znanstvenici iz Bostona su istraživanje proveli na uzorku 2200 "običnih" muškaraca koji posjećuju klinike za plodnost.

Prvo su gledali razliku među onima koji redovno vježbaju i ispitanicima koji to ne rade, ali nisu vidjeli razliku. Međutim, kad su znanstvenici pogledali rezultate prema posebnom tipu vježbanja, otkrili su da oni koji voze bicikl imaju dvostruko veću vjerojatnost da će imati manji broj spermija ili da će biti manje pokretljivi.

Autori istraživanja ipak upozoravaju da je ispitivanje rađeno među muškarcima koji već posjećuju klinike za plodnost, odnosno među populacijom koja ima problema sa svojom spermom.