MOBILNA RECENZIJA

Volite strategije? Rapture: World Conquest ćete obožavati

27.10.2014 u 06:44

Bionic
Reading

Ako volite strategije, a nemate vremena za njih, Rapture bi mogao biti igra koju ste oduvijek željeli pokrenuti

Predivno je kada imate dovoljno vremena za igrati strateške igre. Međutim, da se okrenete na glavu te stvari traju. Prosječan prohod kroz Civilization traje nekoliko sati, a najbrže strategije u pravom vremenu znaju potrajati i do četrdeset minuta. Zašto govorimo tome? Zato što smo se domogli igre koja je rađena za fanove Civilizationa koji nemaju vremena za Civilization. Zaigrali smo mahniti i munjeviti mobilni naslov Rapture: Word Conquest.

World Conquest zanimljiva je kombinacija Galcon Labsa i Civilizationa koja vas stavlja u ulogu strahovito ljubomornog boga. Zadatak vam je izabranu civilizaciju progurati do dominantne pozicije, i to sve do 2000 godine kada, naravno, slijedi apokalipsa.

Mahnito ratovanje, silovit tehnološki napredak od kamenog doba do modernih vremena u ovoj igri svedeni su na pet minuta kaosa. Premda je to prokleto teško povjerovati, igra ima elemente daleko dubljih strategija na poteze. Da stvar bude najluđa, sva ona imaju doista velik utjecaj na igru. Jedinstven dizajn koji ovaj debi Tundra Gamesa radi je kompleksnost u jednostavnosti. Gameplay se, konkretno, svodi na osvajanje teritorija slanjem vojske koja na svakom osvojenom terenu kontinuirano raste. Vaše jedinice, kada krenu u akciju, izgledaju kao pojednostavljeni oblici koji, ako ih je više od onih kojima raspolaže neprijatelj, osvajaju teritorij i proces izrade vaših jedinica na njemu pokreću od nule. Vrlo jednostavno te, što ćete i shvatiti nakon što odigrate prvu partiju, prilično kaotično

Rapture: World Conquest foršpan


Vaš utjecaj na svjetsku politiku u ovoj igri relativno je jednostavan. Osim što ste evidentno izabrani za vrhovnog vojnog zapovjednika svoje civilizacije, imate i sposobnost da radite stvari koje se očekuju od božanstava. Znate ono... izmjena režima, pošasti i čuda. I još jednom ponavljamo - sve ovo stane u manje od pet minuta koliko je potrebno da završite jednu partiju.

U čemu je onda poanta ako igru završavate za par minuta? Zar iskustvo onda nije svedeno na mahnitu orgiju tapkanja u kojoj milijarde malih ljudi gubi živote vama za zabavu? Trik su otključavanja novih gameplay elemenata, civilizacija te, naravno, levelanje. Jasno, ovo nema skoro nikakve veze s inovacijom s obzirom na to  da svaka mobilna igra i njezina stara imaju zadatke. Poanta, doduše, je to što u Raptureu oni funkcioniraju savršeno. Osim što su relativno jednostavni (barem u početku), oni vas motiviraju da igri pristupate na drukčiji način.

S obzirom na to da igra ima, kao što smo malo prije spomenuli, sustav čuda i sustav državnog uređenja, vjerujemo kako možete pretpostaviti koliko mogućih kombinacija imate pri planiranju velikog osvajanja. Poanta je ta da, premda vrijeme svim civilizacijama teče jednako, tehnološki napredak ovisi samo o vama. Drugim riječima, ako se želite progurati kao ratoborna nacija, velike su šanse da vam sljedbenici neće puniti rezerve moći putem molitve. Ako pak planirate ići naprijed tehnološki i kulturalno, patit će vam vojska.


I što je najveći dragulj od svega, tehnologija je bitna jednako kao i vjera i vojna moć. Konkretno, putovanje među kontinentima nemoguće je ako civilizacija ne dosegne određenu razinu. To znači da ćete, ako ste izolirani na nekom otočiću, morati ubrzati tehnološki razvoj kako biste čim prije mogli podići jedra i napraviti prijatni posjet susjedima na obližnjem kontinentu.

Minus? Većina nadogradnji koje kupujete 'zarađenom' valutom kozmetičke je prirode. Također, igra nema multiplayer - jedinu stvar koja bi (da postoji), iskreno, ozbiljno utjecala na produktivnost autora ovog članka.

Uglavnom, u slučaju da niste do sada shvatili, ako imate iOS, jednostavno morate isprobati Rapture. Kao prvo, igra košta svega petnaest kuna, što je NIŠTA uzmemo li u obzir koliko sadržaja realno dobivate. Kao drugo, u slučaju da niste do sada shvatili, radi se o džepnoj verziji Civilizationa koju možete završiti za par minuta. A kao što smo rekli na početku, komoditet završavanja kompleksne strategije za toliko malo vremena nešto je što doista ne viđamo ovih dana.

Ime: Rapture - World Conquest
Developer: Tundra Games
Žanr: Strategija
Platforma: iOS