I TO BESPLATNO

Vjerojatno ne znate da Google Earth Pro može i ovo

11.02.2015 u 07:19

Bionic
Reading

Već jedanaest godina Google Earth omogućava svima s brzom internetskom vezom istraživanje svijeta iz udobnosti doma ili ureda. Nije čudno što je jedan od najomiljenijih Googleovih proizvoda

No, puno ljudi ne zna kako postoji i inačica Google Earth Pro, koja je koštala 400 dolara (gotovo oko 2500 kuna), a koja je odnedavno besplatna. Evo koje su vam njene značajke odsad dostupne za nula kuna.

Krenite u razgledavanje (i pokažite prijateljima)

Earth Pro omogućava razgledavanje zvjezdanih i zemaljskih čudesa. To, sigurni smo, već znate. A znate li kako možete snimiti to što razgledavate i podijeliti s prijateljima, u street view modu ili drukčije?

U Earth Prou to je vrlo jednostavno za napraviti. Pohranjuje ih u datotekama formata .kml (Keyhole Markup Language) i .kmz (Keyhole Markup Zip), koje može otvoriti samo Earth i šačica drugih specijaliziranih aplikacija (recimo, Marble, alternativa za Earth otvorenog koda.

Prednost KML-ova je u tome što ih se naknadno može uređivati. Ako poželite, Earth Pro ima i mogućnost stvaranja video zapisa kojeg ćete kasnije podijeliti na YouTubeu ili drugim web odredištima za dijeljenje videa, čak i u HD kvaliteti (iako još ne može stvoriti 4K video).


Doznajte više o svijetu

Earth Pro dolazi s više dodatnih setova demografskih i zemljopisnih podataka, koji su dosad bili dostupni samo onima koji su platili premium verziju.
Možete napraviti i vlastiti set podataka te ih unijeti u aplikaciju, uključujući i mogućnost mapiranja do 2.500 adresa iz datoteke formata .xml. Radite li s otvorenim kartografskim podacima i želite nešto što je jednostavnije za objavu i dijeljenje, razmislite o ScraperWikiju.

Doznajte kakav je promet u blizini

Besplatna inačica Eartha jednostavno predočava svijet sa slojevima, u kojima su podaci postavljeni na svijet. Earth Pro ide korak dalje, dodajući još više slojeva, poput primjerice povijesnih podataka o prometu.

Ne nudi podatke u realnm vremenu, poput izdanja Karata za Androdi, ali može dobro doći ako ste se, recimo, upravo preselili i želite doznati gdje su potencijalni prometni čepovi između vas i posla.

Što još?

Iz Earth Proa možete printati slike izrazito visoke rezolucije. Ima značajku pomoću koje možete izmjeriti i postaviti vlastite trodimenzionalne makete. Nudi podatke o zemljišnim parcelama.

Sam Earth nudi s brojnim bazama podataka, među kojima su one koje proizvode dobrotvorne i nevladine udruge, kao i tvrtke. Tako, recimo, možete s Greenpeaceom mapirati globalni zemljovid onečišćenja okoliša.

Izvor:Make Use Of