PROTOTIP IZBLIZA

[VIDEO] Pogledaje SpaceX-ovu impresivnu videosnimku Starshipa SN10 nekoliko sekundi prije eksplozije

17.03.2021 u 11:36

Bionic
Reading

Video iz SpaceX-a opisuje proceduru testiranja i sve što im je uspjelo poći za rukom do seknude kada je masivna letjelica doslovno eksplodirala

SpaceX i Elon Musk bili su skoro sigurni da će testiranje Starshipa SN10 završiti bez poteškoća. Letjelica je uspješno uzletjela i sletjela - sve je izgledalo kao završetak uspješnog testnog leta i onda je cijela stvar spektakularno eksplodirala. SpaceX je, kako bi objasnio što se uopće desilo, objavio video nedavnog leta na velikoj visini koji uključuje sadržaj snimljen pomoću kamere smještene na samoj raketi, naglašava Engadget.

Izvor: Društvene mreže / Autor: SpaceX

Slijetanje je također velika poslastica za sve ljubitelje tehnologije i svemirskog leta. Zahvaljujući posebno postavljenoj kameri, jasno se može vidjeti istezanje nožica za slijetanje, kao i rad raketnog motora dok SN10 polako prilazi platformi.

Ono što se ne vidi na snimci je oštećenje nožica nakon odskakivanja rakete, kao ni spektakularnu eksploziju koja je nakon tog nastala. Musk je opisao nekoliko popravaka i izmjena koje SpaceX planira za let rakete SN11.

Ova snimka, doduše, ne opisuje gaf ili neuspjeh, već niz stvari koje su SpaceX-u pošle za rukom. Prema opisu videa na YouTubeu, 'uspješno je uzletjela, prebacila gorivo i promjenila položaj za slijetanje uz pomoć aktivne aerodinamične kontrole'.