BUDUĆNOST NOVINA

Veliki Kindle ima zaslon od 9.7 inča

05.05.2009 u 13:02

Bionic
Reading

Najave New York Timesa o novoj verziji Amazonovog čitača e-knjiga pokazale su se istinitima, a pojavile su se i detaljnije specifikacije novog Kindlea

Uspjeh Amazonova Kindlea i povećani troškovi izdavanja časopisa i novina usred svjetske ekonomske krize doveli su do toga da veliki izdavači, ali i sam Amazon, razmišljaju o elektroničkom čitaču koji bi bio pogodan za čitanje novina i časopisa. To podrazumijeva, za početak, dosta veći uređaj od Kindlea i ostalih čitača za knjige u elektroničkom obliku.

New York Times je prvi najavio postojanje takvog uređaja i njegovo predstavljanje, koje će se (sada i prema službenoj najavi) dogoditi u srijedu. Novi Kindle imat će zaslon dijagonale 9.7 inča i mogućnost čitanja PDF dokumenata, no osim toga bit će vrlo sličan postojećoj verziji. Pretplata na New York Times će na novom Kindleu koštati 9.95 dolara mjesečno.

No, čak i ako se Kindle ne pokaže kao spasioc papirnatih novina, moguće je da postane pravi hit u obrazovanju. Business Week piše da šest američkih sveučilišta, uključujući Case Western, Pace i Princeton, već ima ugovor sa Amazonom da studentima isporuči novi Kindle. Ukoliko Amazon uspije nametnuti Kindle kao jedno od osnovnih sredstava nastave na kojemu bi se distribuirali nastavni materijali, to će biti zlatna koka čak i veća od bilo kakvog dogovora sa novinskom industrijom.