UZ VALVEOVU 'MALU' PODRŠKU

Velik povratak videoigara na Linux

19.03.2015 u 06:55

Bionic
Reading

Zahvaljujući dolasku Steam Machinesa temeljenih na Linuxu, odnedavno je na Steamu velik broj igara dobio svoje verzije za spomenuti operativni sustav. Mi vam donosimo najbolje među njima

Nakon doista, ali DOISTA puno vremena, možemo komforno reći kako se gejming na Linuxu polako razvija. Ovo, naravno, možemo pripisati Valveovoj inicijativi koja među ostalim ovaj operativni sustav promovira zbog nadolazeće platforme Steam Machine. Bilo kako bilo, dobro je znati kako je kroz posljednjih godinu dana broj igara koje su igrive na Linuxu vrtoglavo porastao, što je, kako god da se postavite, dobra stvar za gejmere.

U ovoj temi donosimo vam popis igara koje možete zaigrati na Linuxu te koje su, budimo realni, prilično dobre



Kako ne početi priču s domaćim uratkom? Croteamov The Talos Principle mješavina je Mysta i Portala koja zahvaljujući jedinstvenom prepričavanju radnje, kao i vrlo intuitivnom sustavu slagalica igraču donosi jedinstveno iskustvo. I iskreno, ako izuzmemo taj spomenuti Portal 2, činjenica je da u proteklih godinu dana nije izašla nijedna igra slična ovom!


Kao što smo maloprije spomenuli, Valve se u zadnje vrijeme POSEBNO trudi prebaciti svoje hitove na Linux, pa se zbog toga uopće ne biste trebali čuditi zašto možete igrati Team Fortress 2, Portal 2, Left 4 Dead 2... sve dvojke na Linuxu rade istim intenzitetom kao i na Windowsima i to je dobro!

RTL Autor: RTL


Wasteland 2, nastavak duhovnog prethodnika legendarnog Fallouta igra je kojoj je trebalo 25 godina da izađe. Dobro, konkretan rad na naslovu trajao malkice (dobro, puno) kraće, a rezultat je solidni RPG stare škole koji je prije svega napravljen da oduševi fanove Fallouta. Igra je, kao što ste i pretpostavili, dostupna i na Linuxu te na njemu radi k'o urica.


Ako vam u životu opet fali malo distopijskog eskapizma, ne postoji igra koju bismo vam radije preporučili od Papers Please, nevjerojatno zabavnog simulatora graničnog prijelaza (da, znamo... teško za povjerovati). Vaš zadatak je pregledavati dokumente, prepoznati prevarante, te spasiti obitelj od gladovanja. Naime, ako griješite, pada vam plaća, a gladna usta koja gledate svaki dan nakon pet ne pitaju jeste li onoj babi jučer dobro pregledali isprave.


A nove igre? Što je s novim igrama, pitate se. Što kažete na za nedavno izdanu zombi-survival-parkur-sladoled pucačinu Dying Light? Ova Techlandova sandbox poslastica oduševit će sve fanove zombi žanra te dokazati jednom zauvijek da Linux nije osuđen samo na igre stare dvije ili više godina.


U slučaju da više volite igre s ulogama, definitivno predlažemo The Witcher 2: Assassin of Kings - mračnu, sjajno odrađenu fantasy eskapadu u kojoj će uživati svi ljubitelji žanra. Nedavni prelazak na SteamOS i Linux jedan je od razloga zašto se nalazi u ovoj listi.

Borderlands: The Pre-Sequel foršpan


Ako opet više volite pucačine s RPG prizvukom, tu su nedavno portani Borderlandsi 2 i Borderlands: The Pre-Sequel. Obje igre vrve sadržajem te klasični koncept akcijskog RPG-a okreću naglavačke zahvaljujući sumanutom sustavu nasumično generiranog oružja.


Ljubitelji strategija, opet, definitivno će se pronaći u Xcom: Enemy Unknown, fenomenalnom Firaxisovom remakeu klasične Microproseove strategije. Igra je osim na Linuxu dostupna i na PC-u, Androidu i iOS-u, što znači da doista nemate razloga zašto je ne nabaviti.


Transistor, prekrasna kombinacija strategije i slagalice dolazi od tvoraca vrhunskog Bastiona te je kao i svi dosad nabrojani naslovi dostupna u verziji za Linux. Teško je ostati nezapanjen predivnom glazbom, inovativnim gameplayem i solidnom pričom, pogotovo ako volite malo drukčije igre. U svakom slučaju, ako već niste, obavezno isprobajte!

izvor: PC World