CURE INFORMACIJE

Većina aplikacija za djecu nije sigurna

11.12.2012 u 13:45

Bionic
Reading

Tako bar tvrdi američko regulatorno tijelo, koje je pokrenulo istragu o tome krše li tvrtke koje ih izdaju zakone i štite li djecu u dovoljnoj mjeri

Inspektori Saveznog povjerenstva za trgovinu (Federal Trade Comission, FTC) pregledali su ukupno 400 aplikacija za mobilne uređaje namijenjenih djeci i objavili izvještaj o onome što su pronašli.

Utvrdili su kako većina njih prikuplja informacije - poput broja uređaja, podataka o lokaciji i brojeva telefona - bez dozvole roditelja.

Aplikacije najčešće dijele identifikacijski broj uređaja, koji može sadržavati privatne podatke poput imena, brojeva telefona, popisa prijatelja, adresa e-pošte i lokacijskih podataka. Čak 235 pregledanih aplikacija dijelilo je takve informacije s trećim stranama, kao što su razvojni programeri, oglašivačke mreže, analitičke kompanije...

U FTC-u su uvjereni kako bi ti podaci mogli biti upotrijebljeni za stvaranje detaljnih profila djece, temeljem načina na koji koriste različite aplikacije.

Mnoge aplikacije nisu otkrile kako imaju sadržaje poput oglašavanja, linkova na društvene medije i mogućnost kupnje virtualnih dobara. Tek svaka peta je jasno naznačila svoju politiku zaštite privatnosti.

FTC je prvi put pregledao aplikacije prošle godine, a prvi izvještaj objavio je u veljači ove. Nije zadovoljan reakcijom izdavača.

'Nije bilo napretka kad je u pitanju osiguravanje dovoljno informacija za roditelje o aplikacijama namijenjenim njihovoj djeci. Ustvari, ispostavilo se kako one odaju alarmantnu količinu informacija, a da o tome roditelji ništa ne znaju', izjavio je predsjednik FTC-a Jon Leibowitz, a prenosi Guardian.

Stoga su pokrenuli istragu, ne bi li utvrdili krše li izdavači tih aplikacija relevantne zakone u SAD-u.