ELEKTRONIČKE KOMUNIKACIJE

Veća potrošnja u pokretnim mrežama

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 06.09.2012 10:27
  • Objavljeno 06.09.2012 u 10:25
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Na hrvatskom tržištu elektroničkih komunikacija u drugom tromjesečju ove godine nastavljen je trend smanjenje broja utrošenih minuta u nepokretnim te povećanja potrošnje u pokretnim mrežama, kao i rasta širokopojasnog pristupa te usluga prijenosa TV programa uz plaćanje naknade, izvijestili su danas iz Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM)

Bez navođenja detaljnijih podataka, iz HAKOM-a ističu i da je na tržištu elektroničkih komunikacija u drugom tromjesečju zabilježen porast ulaganja u materijalnu imovinu u odnosu na prvo tromjesečje ove godine, jer su operatori pokretnih i nepokretnih mreža prelazili na nove tehnologije.

Najviše su pritom ulagali u pristup internetu putem pokretnih mreža te u opremu koja omogućava prelazak korisnika u nepokretnim komunikacijama na nove tehnologije.

Tržište elektroničkih komunikacija i dalje bilježi očekivane rezultate, navode iz HAKOM-a.

U skladu sa sličnim globalnim trendovima, broj minuta ostvarenih u nepokretnoj mreži smanjio se za 13 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, kako zbog zasićenja tržišta u području telefonskih usluga i utjecaja recesije, tako i razvoja novih usluga.

S novom regulacijom, koja je na snazi od srpnja prošle godine, a vezano uz najam korisničke linije (WLR) i samostalni bitstream, svi operatori sada ostvaruju potpuni doseg u cijeloj zemlji, dodaju iz HAKOM-a navodeći da je korisnika WLR-a bilo 123.439 na kraju drugog tromjesečja.

Na tržištu pokretnih komunikacija korisnika telefonskih usluga krajem drugog tromjesečja bilo je gotovo 5,1 milijun, a u pokretnim je mrežama zabilježen i porast utrošenih minuta od 9 posto u odnosu na lani. Istovremeno se maloprodajni prihod od tih usluga smanjio, što znači da krajnji korisnici telefoniraju po nižim cijenama, ističu iz HAKOM-a.

Priključaka širokopojasnog pristupa internetu na kraju drugog tromjesečja bilo je 1,2 milijuna ili oko 2 posto više nego na kraju prvog tromjesečja ove godine, čemu je, smatraju u HAKOM-u, najviše pridonijela veća dostupnost pametnih telefona i uređaja za širokopojasne usluge u pokretnim mrežama.

Putem tih mreža broj priključaka porastao je za 6,4 posto u odnosu na prethodno razdoblje te je na kraju drugog tromjesečja dosegnuo gustoću od 7,7 posto.

Rast broja širokopojasnih priključaka zabilježen je i putem nepokretne mreže, za oko 1 posto.

Najveći dio kućanstava i dalje televiziju prati putem digitalnog zemaljskog signala, a oko 40 posto kućanstava koristi uslugu prijenosa TV programa uz plaćanje naknade nekom od kabelskih, IPTV ili satelitskih operatora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi