PROTIV CYBER-NAPADA

Vaš Android odsad štiti umjetna inteligencija

27.01.2014 u 13:26

Bionic
Reading

Zimporium, mlada kompanija vezana za mobilnu sigurnost, otkrila je svoj softver zadužen za zaštitu uređaja Android, a kojem temelj čini umjetna inteligencija. Softver se zove zIPS, a kompanija tvrdi kako je riječ o prvom komadu takvog softvera koji se oslanja na umjetnu inteligenciju (AI)

Cilj je aplikacije zIPS (gdje IPS znači 'Intrusion Prevention System') spriječiti zloćudni kod u izvršavanju te spriječiti daljnje širenje tog koda. Posebnost je svakako to da aplikacija radi i u offline okruženju. Zimperium navodi kako do sada nije postojao program koji bi otkrio, obavijestio i zaštitio od cyber-napada koji se šire mobilnim uređajima. zIPS se oslanja na strojno učenje i posebno razvijene algoritme, a kojim prati stanje mobilnog uređaja, bilo da je u pitanju tablet ili pametni telefon Android.

Paralelno s otkrivanjem aplikacije zIPS, predstavljena je i cloud platforma zCONSOLE, kroz koju IT menadžeri mogu promatrati zIPS uređaje koji se pridružuju i isključuju s mreže neke kompanije. Kompanije će moći otkriti napade zahvaljujući činjenici da svaki mobilni uređaj funkcionira kao svojevrstan 'senzor' za zloćudni kod.

Ovaj potez kompanije privukao je investitore koji su se uglavnom vodili podacima da je Googleova platforma posebno atraktivna za one koji pišu zloćudni kod.