SPAS U ČIPOVIMA

Usprkos zapaljivim uređajima Samsung će zabilježiti odličan kvartal

07.10.2016 u 15:52

Bionic
Reading

Južnokorejski div Samsung Electronics očekuje rast profita u trećem poslovnom kvartalu za 5,6 posto, usprkos nevoljama s uređajem Galaxy Note7 čiji je povrat financijski itekako oštetio poslovanje. S ovakvim rezultatima Samsung je, ne pretjerano začuđujuće, premašio očekivanja analitičara

U briefu Samsung navodi kako će dobit od poslovanja u kvartalu srpanj-rujan iznositi oko sedam milijardi dolara. Ipak, potpune rezultate kompanija će otkriti tek koncem listopada, a nisu nagovijestili niti koliko ih je točno koštao opoziv oko dva i pol milijuna uređaja Galaxy Note7. Prema nekim procjenama riječ je i o milijardi dolara. Usprkos tome, Samsung ima razloga biti zadovoljan poslovanjem.

Prema procjenama analitičara koji su dali izjave za Reuters, Samsung možda jest imao problema u svijetu pametnih telefona, no stvar su više no izvukli drugi poslovni segmenti južnokorejskog diva, poput proizvodnje OLED zaslona, čipova i memorije. Štoviše, ovi segmenti će nastaviti poslovati izvrsno i u kvartalima koji slijede.

U neku ruku Samsung bi mogao i profitirati zbog nevolja s novim phabletom. Zbog potrebe za povlačenjem uređaja i zamjenom 2,5 milijuna jedinica naglo je skočila i potreba za memorijskim čipovima. S obzirom na potražnju, neki analitičari vjeruju da će ovo povisiti cijenu memorijskih čipova, zbog čega će Samsung moći kompenzirati eventualne gubitke s uređajem Galaxy Note7.