NEMA NAM POMOĆI

Usprkos uhićenjima spam ponovo cvjeta

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 28.11.2008 14:07
  • Objavljeno 27.11.2008 u 09:55
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Izgleda da je naše oduševljenje zbog zabrane pristupa internetu tvrtki MoColo sredinom ovog mjeseca, odgovornoj za omogućavanje pristupa internetu nekim od najžešćih svjetskih spammera, bilo preuranjeno

McColo je jedna od tvrtki koja je pružala usluge hostinga nekim od najžešćih svjetskih spammera, a već godinama pod budnim je okom sigurnosnih stručnjaka diljem svijeta. Sredinom mjeseca MoColo ostao je bez mogućnosti pristupa internetu, a s njim i brojni spammeri. Onemogućavanjem interneta MoColou udio spam poruka opao je gotovo 80 posto te je 12. studenoga iznosio oko 20 posto u ukupnom broju poruka.

Sada, dva tjedna kasnije udio spama ponovo se nezaustavljivo penje i trenutno prema podacima tvrtke MessageLabs iznosi 37 posto. Sasvim je izvjesno da neće proći dugo vremena i spam će biti ponovo gdje je i bio – na vrhu udjela u ukupnom broju poslanih poruka e-pošte.

Razlog ponovnom porastu spama leži u tome što su se ključne spammerske mreže poput Srizbija, Asproxa, Rustocka te Mega-D-a odlučile na smještanje svojih botnet mreža preko pružatelja usluga pristupa internetu izvan SAD-a čime postaje sasvim jasno da će malo vjerojatno doći do njihova ponovnog gašenja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi