REVOLUCIONARNO

Uspjela operacija ugradnje sintetičkog organa!

08.07.2011 u 13:33

Bionic
Reading

Kirurzi su izveli prvu transplantaciju organa u cijelosti proizvedenog u laboratoriju. Radi se o umjetnoj traheji - identičnoj kopiji pacijentova dušnika koju su napravili znanstvenici u Londonu, a koja je potom obložena matičnim stanicama pacijenta

Pacijent, 36-godišnji afrički student Andemariam Teklesenbet Beyene s prebivalištem na Islandu, obolio je od neoperativnog oblika raka dušnika, koji mu je ometao disanje. Nakon prve operacije na svijetu tijekom koje je u ljudsko tijelo premijerno implantiran sintetički organ, uspješno se oporavlja i danas će biti pušten kući.

Sintetički dušnik stvoren je uzgojem pacijentovih matičnih stanica na umjetnoj strukturi, dizajniranoj prema trodimenzionalnim snimkama pacijentova dušnika kako bi mu savršeno pristajao.

Dušnici su i ranije bili uzgajani iz matičnih stanica, no isključivo korištenjem kolagenskih 'skeletona' doniranih dušnika.

Povijesna operacija izvedena je u sveučilišnoj bolnici Karolinska u Švedskoj i možda najavljuje eru u kojoj pacijenti više neće morati čekati na odgovarajuće donirane organe. To bi moglo biti osobito značajno za djecu, za koje je mnogo teže naći donirane dušnike.

Profesor Paolo Macchiarini, španjolski stručnjak za regenerativnu medicinu i šef tima kirurga koji su izveli 12-satnu operaciju, dizajnirao je sintetički dušnik u obliku slova 'Y' u suradnji s profesorom Alexanderom Seifalianom s londonskog University Collegea.

Struktura u obliku slova 'Y' napravljena je od 'nanokompozitnog' polimerskog materijala koji se sastoji od mikroskopskih rupica. Dva dana nakon što su matične stanice položene na strukturu dušnika, izrasle su stanice i organ je bio spreman za transplantaciju.

S obzirom da je organ izgrađen od stanica koje potječu od samog pacijenta, nema rizika da će ga imunološki sustav odbaciti.

'Ono što ovu proceduru čini drukčijom jest to što je ovo prvi put da je stvoren i uspješno transplantiran sintetički dušnik. To je važan i ogroman korak za regenerativnu medicinu. Očekujemo da će biti još mnogo uzbudljivih primjera primjene polimera koje smo razvili', rekao je dr. Seifalian.

Profesor Paolo Macchiarini operira pacijenta s rakom dušnika