INTERAKCIJA U MEDIJATECI

Upoznajte zabavnu i praktičnu stranu matematike

18.09.2013 u 12:08

Bionic
Reading

Kako bi i Hrvatska proslavila svjetsku godinu matematike planeta Zemlje, profesorica zagrebačkog PMF-a, dr. sc. Franka Miriam Brückler, osmislila je projekt u kojem su do sada sudjelovali Osječani i Splićani, a sada su na red došli i – Zagrepčani

U Zagrebu projekt gostuje od 15. do 21. rujna, a svi zainteresirani mogli su aktivno sudjelovati u radionicama i predavanjima, a od ponedjeljka i u interaktivnoj mini-izložbi.

Radionice 'Trikovi i štrikovi', 'Biraj i dijeli' te 'Snjeguljica i 7 kristalnih sustava' zajedno s predavanjem prof. Mireille Chaleyat-Maurel sa Sveučilišta Paris Descartes bili su uključeni u ovogodišnji Znanstveni piknik koji se održao 15. rujna u parku Boćarskog doma. Dr. sc. Brückler je s kolegom kemičarem, dr. sc. Vladimirom Stilinovićem, tijekom radionica, objasnila brojne pojmove i teme iz svakodnevnog života i planeta Zemlje, poput npr. problema pravedne podjele nasljedstva te nam otkriti postoje li savršeni izborni sustavi, a sve kako bi se svim generacijama približila matematika, ali i planet na kojem živimo.

Nastavak aktivnosti slijedio je u ponedjeljak 16. rujna u novouređenim prostorima Medijateke u Preradovićevoj 5, gdje je javnosti bila predstavljena interaktivna mini-izložba 'Matematika planeta Zemlje' te detalji projekta koji je aktivan u cijelom svijetu. O projektu je govorila prof. Mireille Chaleyat-Maurel sa Sveučilišta Paris Descartes, članica svjetskog tima projekta, koja je zajedno s dr.sc. Frankom M. Brueckler, nakon službenog dijela posjetiteljima otkrila čari ulične matematike, interaktivnih matematičkih igara za sve generacije.

Što još možete vidjeti?

Svi zainteresirani Zagrepčani moći će se znanstveno-zabavljati sve do 21. rujna do kada će interaktivna mini-izložba biti postavljena u prostorima Medijateke. Izložbu, osim postera, čini i 6 izložaka pomoću kojih će se moći, u direktnoj interakciji, naučiti kako se mjeri obujam, odrediti pravi kut pomoću konopa ili pak sudjelovati u vizualnoj kriptografiji.

Kroz ovaj projekt Hrvatska se aktivno uključila u međunarodni UNESCO-ov projekt što su prepoznali pokrovitelji poput Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatskog matematičkog društva te Grad Osijek kao i brojni partneri poput tvrtki Auto Hrvatska, Croatia osiguranje, Dressroom, Messer Croatia plin, Siemens, Stega tisak i Tahograf.Kako bi on zaživio, organizacijski su pomogli Francuska alijansa, Francuski institut, udruge profesor Baltazar i Kreativni atom te 5/GROUP tim.

Više o projektu i programu možete saznati na www.zez.hr/matematika-planeta-zemlje