PEPPER

Upoznajte robota koji će znati kako se osjećate

08.06.2014 u 08:07

Bionic
Reading

Kompanija Softbank je ovih dana otkrila robota od desetak tisuća kuna, a koji će iskorištavati cloud umjetnu inteligenciju za čitanje i proučavanje ljudskih osjećaja, gesti i govora

Cijeli sustav je prepun različitih senzora, a robot izgleda poput kakvog kipa s pomičnim rukama, glavom i ekranom smještenim na prsima. 'Naš cilj je razviti robote koji će nasmijati ljude', rekao je čelnik kompanije Masayoshi Son.



Roboti 'prijatelji' su vrlo popularna kategorija u Japanu, no niti jedan proizvod se do sada nije pokazao posebno uspješnim. Sony je primjerice od projekta Aibo robotskog psa odustao još 2006. godine, a dok je kompanija nastavila eksperimentirati s novim robotima, niti jedan nije stigao na masovno tržište.

Honda je s druge strane razvila robota Asimo, koji je pak pretežak i preskup za kućnu uporabu.

Robot Pepper, kojeg su razvili u Softbanku i Aldebaran Robotics je visok 121 cm i mase je 28 kilograma. Posjeduje dva senzora osjetljiva na dodir u rukama, tri takva senzora na glavi, šest laserskih senzora te tri senzora za detekciju sudara u donjem dijelu tijela. Tu su još i dvije kamere, te sustav s četiri mikrofona za prepoznavanje i analizu govora.