ECCOCAPSULE

Upoznajte mali 'zeleni' dom koji možete postaviti gdje god želite

26.05.2015 u 07:57

Bionic
Reading

Ecocapsule projekt njegovi autori opisuju kao 'prvi potpuno neovisni mikro-dom'. Posrijedi je niskoenergetska nastamba, minijaturna kuća koja usprkos dimenzijama donosi i dašak luksuza - pa ako treba i u potpunoj divljini

Dimenzije ove neobične kapsule su (visina, dužina, širina) 2.55 puta 4.45 puta 2.25 metara uz masu od tone i pol. Solarni paneli i minijaturna vjetroelektrana zaduženi su za električnu energiju, a dom integrira i bateriju od 9.744 Wh.

Što je najbitnije - kapsula je potpuno prenosiva, a autori su zamislili prijevoz električnim automobilom, koji bi se mogao i puniti spojen na konstrukciju.


Gornja površina doma je prekrivena mikromembranama, koje pročišćavaju vodu i smještaju je u spremnik u dnu kapsule. Zidovi su pak od posebnog izolacijskog materijala, kojim se značajno smanjuju energetski zahtjevi uz održavanje optimalne temperature u unutrašnjosti.

Prvi javni prikaz ovog uratka se očekuje za vrijeme Pioneers festivala u Beču, od 28. do 29. svibnja. No, ovo nije tek koncept. Iako još neodređene cijene, u zadnjem kvartalu tekuće godine očekuje se otvaranje prednarudžbi te prve isporuke ovog doma u prvom dijelu 2016. godine.

Za početak je planirana tek jedna izvedba, a kako se proizvodnja bude povećavala, očekuje se kako će stići mogućnost prilagodbe određenih elemenata i dodataka. Interaktivne prezentacije proizvoda moguće je pronaći na službenoj stranici