DA, ZAPOŠLJAVAJU

Upoznajte hrvatske softveraše koji rade i za NASA-u

09.05.2014 u 19:22

Bionic
Reading

Tvrtka Gemmeus razvija specijalizirane programske module za upravljanje dokumentima kojima se trenutačno koristi više od četiri tisuće tvrtki diljem svijeta - među ostalim i Američka svemirska agencija

U tvrtki trenutačno radi pet zaposlenika koji su zbog sve većeg obima posla u potrazi za dodatnim programerima.


Gemmeus na svjetsko se tržište probio s dva proizvoda: GemBox.Spreadsheet i GemBox.Document. Riječ je o programskim modulima koji drugim programerima omogućuju jednostavno rukovanje dokumentima (npr. Word, Excel, PDF) u sklopu vlastitih računalnih programa.

S obzirom na to da tvrtke s kojima Gemmeus surađuje u pravilu razvijaju vlastite aplikacije i softverska rješenja, korištenjem GemBox.Spreadsheeta i GemBox.Documenta uvelike olakšavaju i ubrzavaju njihov razvoj, što u konačnici dovodi do velikih ušteda u vremenskim i financijskim resursima te brže dostupnosti konačnih proizvoda.

Među klijentima su im Microsoft, British Petrol, Citigroup, J. C. Penney, Verizon, Swarovski, Ernst & Young, NASA-u, američku mornaricu te američki nacionalni laboratorij Argonne.

'Gemmeus je nastao na temelju vlastitog iskustva u razvoju računalnih aplikacija. Uvidjeli smo kako prilikom izrade programa koji imaju potrebu za rukovanjem dokumentima moramo koristiti spora, kompleksna, skupa i često neadekvatna rješenja. Zbog toga smo razvili vlastita koja su učinkovita, standardizirana, dobro dokumentirana i cjenovno vrlo pristupačna te ih ponudili na svjetskom tržištu', ističe Željko Švedić, osnivač i direktor Gemmeusa.


Švedić je više godina radio za Microsoftovu podružnicu u Hrvatskoj te američku tvrtku Infragistics u Silicijskoj dolini. Brzo je postao svjestan potreba razvojnih programera u velikim tvrtkama i korporacijama – konkretno softverskih komponenti za jednostavnije i brže upravljanje dokumentima u sklopu računalnih programa. Sljedeći korak je bio povratak u Hrvatsku i pokretanje Gemmeusa, tvrtke specijalizirane za izradu takvih rješenja.

Gemmeusova rješenja koristi više od četiri tisuće tvrtki na svih pet kontinenata. Nije loše za tvrtku u Hrvatskoj sa pet zaposlenih. Dio zasluge treba pripisati i načinu na koji tvrtka posluje, odnosno razvija proizvode. Riječ je o načelu Lean Startup, koji se temelji na postupnom razvoju proizvoda i usluga za inicijalne klijente čime se izbjegava potreba za velikim početnim ulaganjima.