IDF 2016

Umjetna inteligencija i tehnologija 5G mreža glavne teme drugog dana IDF-a

19.08.2016 u 08:15

Bionic
Reading

Na drugom danu Intelovog godišnjeg događanja Intel Developer Forum, kompanijini direktori Murthy Renduchintala i Diane Bryant na govorili su o tehnološkim novostima i novim trendovima koji će oblikovati našu pametniju, povezaniju budućnost. Za to su bitna dva segmenta - umjetna inteligencija te 5G mreže

Novi poticaj umjetnoj inteligenciji. Jasno je da živimo u dobu podataka. Do 2020. počet ćemo povezivati više od pedeset milijardi strojeva i uređaja koji postoje na svijetu, a pritom će se količina generiranih podataka povećati za danas nezamislive redove veličine. Konkretnije, povezani automobili generirat će četiri terabajta podataka dnevno, a povezana tvornica mogla bi stvarati više od jednog petabajta podataka dnevno. Za usporedbu, MP3 reproduktor s jednim petabajtom pjesama neprekidno bi svirao dvije tisuće godina, navodi Intel.

Ipak, vrijednost podataka samih po sebi je ograničena, a stvarne promjene se može očekivati tek kada bi se primijenila napredna analitika, kada bi se strojevima dala inteligencija nalik ljudskoj. Bez obzira na to je li riječ o iznimno personaliziranom planu liječenja za oboljele od raka ili boljim prinosima u poljoprivredi kojima će se nahraniti svijet, za tvrtke i društvo od ključne je važnosti iz složenih podataka izvući kvalitetnije zaključke, poručuje Intel.


Kako bi doprinijeli tom novom segmentu, u Intelu su predstavili novu generaciju procesora Xeon Phi, kodnog naziva Knigts Mill. Oni su usmjereni na strojno učenje i umjetnu inteligenciju visokih performansi.

Struja podataka je već danas nevjerojatna, no u godinama koje slijede, stvari će postati još kudikamo kompleksnije. Do 2020. godine očekuje se kako će biti povezano više od 50 milijardi predmeta i uređaja te više od 200 milijardi senzora. Oni će pak stvarati upravo te spomenute nevjerojatne količine podataka te je paralelno s tim potrebno razvijati i tehnologije koje će se nositi s tim.

To se posebno tiče razvoja inteligentnijih, bržih i učinkovitijih mreža. 5G predstavlja bežične mreže nove generacije, a u Intelu aktivno sudjeluju u razvoju. 'Zahvaljujući svojim rješenjima koja se protežu od uređaja do mreže i oblaka, Intel je u jedinstvenoj poziciji da bude pokretačka sila sveobuhvatnog razvoja tehnologije 5G te da ponudi smislenu suradnju s predvodnicima iz svih sektora informatičke industrije, od proizvođača uređaja do proizvođača opreme i mrežnih operatera', stoji u priopćenju.

Više detalja o IDF-u 2016 moguće je naći na službenim stranicama