meta potvrdila

Umjetna inteligencija dolazi u WhatsApp i Messenger

28.02.2023 u 12:08

Bionic
Reading

Potencijal umjetne inteligencije primamljiv je apsolutno svima, pa tako i kompaniji iza najveće zapadnjačke društvene mreže

Kako stvari stoje, niti jedna tehnološka kompanija na svijetu nije imuna na primamljivu pjesmu generativne umjetne inteligencije, pa tako ni Meta. Kompanija je nedavno službeno potvrdila rad na uvođenju alata pogonjenih umjetnom inteligencijom. Mark Zuckerberg je također objavio da za proizvode razvija 'skupinu najviše razine' koja će integrirati umjetnu inteligenciju u Metine usluge koje koriste milijarde korisnika, piše TechCrunch.

Zuckerberg je rekao da će se tim usredotočiti na stvaranje kreativnih alata, dok će dugotrajni cil biti stvaranje 'AI persona koje ljudima mogu pomoći na različite načine'. Kompanija, doduše, mora odraditi hrpu posla prije dijeljenja tih 'futurističkih' iskustava s drugima, kaže Metin šef.

Uvođenje umjetne inteligencije započet će sa AI alatima u WhatsAppu i Messengeru koji će, pretpostavljamo, raditi stvari u stilu ChatGPT-a. Ono što bi Meta mogla napraviti da se istakne ispred konkurencije je uvođenjem ovih alata u poslovne aspekte biznisa poput prodaje i korisničke podrške.

Meta se također igra sa filtrima koje podupire AI i formatima reklama na Instagramu, kao i 'video i višerazinskim iskustvima'.

Prema izvješću Axiosa, projekt će predvoditi bivši Appleov voditelj Ahmad Al-Dahle, a tim će odgovarati direktoru proizvoda Chrisu Coxu.

Premda je generativna umjetna inteligencija na internetu prisutna već dugo, tehnologija je postala popularna u javnosti dolaskom ChatGPT-a. Microsoft je umjetnu inteligenciju već ugradio u Bing i Edge, dok je Google usput predstavio jednako traljavog konkurenta pod imenom Bard. Drugi sustavi za pretragu poput You.com i Neeva također su najavili integraciju umjetne inteligencije, dok Facebookov rival Snapchat ima posebno treniranog chatbota za korisnike koji plaćaju pretplatu.

  • +60
Meta Connect 2022 Izvor: Screenshot / Autor: Meta

Metin ulazak u sferu umjetne inteligencije nije ništa šokantno. Zuckerbergova masivna investicija u metaverzum nije prošla po planu, a kompanija traži načine kako zaraditi dodatni novac. Meta je prošlog tjedna najavila program za pretplatu sličan onom na Muskovom Twitteru, no kao što je slučaj tamo, pretplate se još moraju dokazati kao učinkovita metoda zarade.