POHVALE HRVATSKOJ

Ulaganje u popularizaciju znanosti je investicija, a ne trošak

09.10.2013 u 10:41

Bionic
Reading

U organizaciji CPN-a (Centra za promociju nauke) u Beogradu, 2. i 3. listopada, održana je prva Konferencija o popularizaciji znanosti u jugoistočnoj Europi, a u nastavku je održana i UNESCO-va škola za znanstveno novinarstvo (od 3. do 5. listopada)

Gotovo 300 sudionika iz cijelog svijeta, među kojima vodeći stručnjaci za popularizaciju znanosti poput Roberta Firmhofera (Poljska) ili Dominga Escutia Munoza (Španjolska), imalo je priliku na dvodnevnom događanju raspravljati te čuti iskustva i probleme vezanih uz popularizaciju znanosti.

Veliko priznanje za svoj dosadašnji rad dobili su i predstavnici hrvatske popularizacije znanosti. Naime, od 12 specijaliziranih predavanja, radionica i okruglih stolova, predstavnika Hrvatske nije bilo na samo dvije aktivnosti.

O načinima financiranja govorila je Danica Ramljak iz Svjetske banke, o odnosima medija i znanosti Mićo Tatalović, SCiDev Network, a u panel diskusiji o znanstvenim centrima Davor Komerički (ZEZ centar Zagreb).

'Lijepo je vidjeti toliko stručnjaka iz područja popularizacije znanosti, kao i dobiti priznanje kako se u Hrvatskoj kvalitetno radi. Dodatni impuls očekujemo s razvojem projekta prvog znanstvenog centra, ZEZ centra, koji napreduje iz mjeseca u mjesec', rekao je Davor Komerički.

U dijelu konferencije u kojem se raspravljalo o znanstvenim festivalima, Jelena Filipaj predstavila je iskustva Znanstvenog piknika, dok je o znanstvenoj komunikaciji istraživačkih i obrazovnih institucija raspravljao prof.dr.sc. Dejan Vinković iz Instituta za sinergiju znanosti i društva te Odsjeka za fiziku splitskog PMFa. 'Konferencija je pokazala veliku potrebu za ovakvim okupljanjima i razmjenu iskustava. Također, potvrdio se još jednom novi duh vremena u kojem inovativne tehnologije bitno mijenjaju pristup popularizaciji znanosti', rekao je Vinković dodavši kako se može uočiti da je i do naših krajeva konačno došla svijest da se akademska zajednica mora drugačije postavljati prema popularizaciji znanosti.

'Akademska zajednica se mora više angažirati oko problema lokalne zajednice i problematike koja se pojavljuje u javnim debatama', naglasio je Vinković.

Znanstvene kampove predstavila je Neva Margetić iz Društva za edukaciju van okvira, a o različitim načinima popularizacije znanosti u školama i za škole govorili su Krešimir Čanić iz Hrvatske urbane mreže i Toni Milun iz Međunarodnog instituta za znanost i obrazovanje.

'Drago mi je da sam imao priliku prenijeti svoja iskustva na ovoj konferenciji, a osobito mi je drago da smo s ostalim kolegama iz Hrvatske pokazali snagu i potencijal koji imamo', rekao je Toni Milun.

Korado Korlević iz astronomske škole Višnjan te Ivan Novosel iz Ljetne tvornice znanosti iz Varaždina diskutirali su o neformalnom znanstvenom obrazovanju, dok je u temi o ženama u znanosti sudjelovala Jasminka Lažnjak sa Sveučilišta iz Zagrebu.

Poruka koju je uputio srpski ministar znanosti Tomislav Jovanović ujedno je i glavna poruka prve SCIPROM konferencije: 'Ulaganje u popularizaciju znanosti je investicija', a ne trošak.’